През януари България ще замени вноса на руски петрол със

...
През януари България ще замени вноса на руски петрол със
Коментари Харесай

Reuters: България заменя руския петрол с внос от Казахстан, Ирак и Тунис

През януари България ще размени вноса на съветски нефт със недопечен нефт от Казахстан, Ирак и Тунис.   Информацията оповестява организация Reuters, базирайки се на търговци и данни на LSEG.

" България имаше дерогация от ембаргото на Европейския съюз, която ѝ позволяваше да продължи вноса на съветски нефт по море през 2024 година   Но страната ограничи износа на всички рафинирани артикули, създадени от съветски недопечен нефт, от този месец, което прави съвсем невероятно единствената ѝ рафинерия да работи с съветски нефт и реши да спре целия импорт на съветски недопечен нефт от март ", напомня още организацията.

  България купува нефт, с цел да зарежда своята рафинерия в Бургас, която има потенциал от 190 000 барела на ден и се ръководи от съветската компания " Лукойл ".   През 2023 година България беше четвъртият по величина покупател на съветски петрол по море, като закупи над 100 000 барела на ден, отбелязва Reuters и добавя, че този месец до бургаското пристанище няма да доближи нефт от Русия.

Тъй като " Лукойл " към този момент не е в положение да доставя бургаската рафинерия със личния си нефт Urals, тя би трябвало да употребява нефт от другаде, което покачва разноските на завода. Рентабилността се въздейства и от наложения от българското държавно управление налог от 60% върху облагата на рафинерията.

По данни на LSEG до момента през януари Бургас би трябвало да получи два товара от 70 000 тона недопечен нефт KEBCO от Казахстан, един товар от 76 000 тона Basrah Light, един товар от 50 000 тона CPC Blend и 33 000 тона нефт от Тунис.   KEBCO, казахстански вид, изнасян от съветски пристанища със същото качество като Urals, е най-вероятният сурогат на съветския нефт в България, настояват търговците, като прибавят, че доставките му са лимитирани, а цената му е доста по-висока от тази на Urals.

Бургас е планиран да преработва нефт Urals и сега може да работи единствено с кисели сортове, което е мъчно и скъпо в Европейски Съюз, допълват търговците.

  Износът на нефт от иракския район Кюрдистан е прекратен от пролетта на предходната година.   " Лукойл " съобщи, че преразглежда тактиката си във връзка с активите в България и ще обмисли опцията да ги продаде.   От сдружението и Министерството на стопанската система на България не са дали отговор на молбите за коментар на Reuters.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР