През второто тримесечие реалният ръст на брутния вътрешен продукт в

...
През второто тримесечие реалният ръст на брутния вътрешен продукт в
Коментари Харесай

НСИ отчете 1,9% ръст на брутния вътрешен продукт за второто тримесечие

През второто тримесечие действителният растеж на брутния вътрешен артикул в България е 1,9%, сочат данни на Национален статистически институт. Тези данни са предварителни и ще се актуализират след към 40 дни. На тримесечна база растежът е 0,4%, сочат данните на националната статистика.

Данните демонстрират напълно леко по-висок растеж от този в последната прогноза на финансовото министерство, което очакваше 1,8% растеж на стопанската система.

През второто тримесечие на 2023 година относителният дял на аграрния бранш в добавената стойност на стопанската система е 4.2%, което е повишаване с 0.2 процентни пункта по отношение на второто тримесечие на 2022 година.

Индустриалният бранш понижава относителния си дял в добавената стойност на стопанската система с 2.0 процентни пункта до 30.0%.

Относителният дял на добавената стойност, осъществена от дейностите в бранша на услугите, се усилва до 65.8% през второто тримесечие на 2023 година при 64.0% през второто тримесечие на 2022 година.

През второто тримесечие на 2023 година за извънредно ползване се изразходват 79.7% от Брутният вътрешен продукт. Инвестициите (бруто формиране в главен капитал) образуват 17.6% от Брутният вътрешен продукт. Външнотърговското салдо от артикули и услуги е позитивно.

През второто тримесечие на 2023 година Брутният вътрешен продукт нараства с 0.4% по отношение на предходното тримесечие съгласно предварителните и сезонно изгладени данни. Брутната добавена стойност в стопанската система нараства с 0.6% на тримесечна база.

Сезонно изгладените данни за второто тримесечие на 2023 година демонстрират повишаване на крайното ползване с 1.8% и бруто формиране на главен капитал - с 1.5%, по отношение на предходното тримесечие.
Брутният вътрешен продукт нараства с 1.9%, а БДС - с 2.2% през второто тримесечие на 2023 година спрямо второто тримесечие на 2022 година съгласно сезонно изгладените данни.

Растежът на БДС се дефинира от нарастването при следните стопански действия: Строителство - 5.8%, Търговия, ремонт на коли и мотоциклети; превоз, депозиране и пощи; хотелиерство и ресторантьорство - 4.6%, Професионални действия и научни изследвания; административни и спомагателни действия - 4,4%, Селско, горско и рибно стопанство - 4.2%, Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далекосъобщения - 3.1%, Държавно управление; образование; хуманно опазване на здравето и обществена работа - 1.9%, Финансови и застрахователни действия - 1.8%, Култура, спорт и развлечения; други действия - 1.0% и Операции с недвижими парцели - 0.9%.

Спад с 1.0% на годишна база е регистриран в Добивна промишленост; преработваща промишленост; произвеждане и систематизиране на електрическа и топлинна сила и на газообразни горива; снабдяване на води; канализационни услуги, ръководство на боклуци и възобновяване.

По отношение на съставените елементи на крайното потребление въздействие за записания стопански растеж има крайното ползване с нарастване от 4.0% и бруто формиране на главен капитал - със 7.3%.

През второто тримесечие на 2023 година износът на артикули и услуги бележи спад с 0.9%, а вносът на артикули и услуги - с 6.9% спрямо второто тримесечие на 2022 година по сезонно изгладени данни.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР