През втората половина от второто десетдневие на януари агрометеорологичните условия

...
През втората половина от второто десетдневие на януари агрометеорологичните условия
Коментари Харесай

Агрометеорологична прогноза Изпращаме януари със сух студ

През втората половина от второто десетдневие на януари агрометеорологичните условия се определяха от средноденонощни температури към, а на доста места в Северна България и над климатичните правила, само че стойностите им не надвишаваха биологичния най-малко, нужен за обновяване на вегетационните процеси при земеделските култури.

През идващия седемдневен интервал не се чака огромна смяна в агрометеорологичните условия. Специалистите от Национален институт по метеорология и хидрология предвиждат поднормени стойности на температурите, които ще поддържат неподвижен трайните насаждения и зимните житни култури. През интервала тук-там в котловините се чакат минимални температури до -12 градуса, които при по-продължително задържане в условия без снежна завивка съставляват заплаха за къснозасетите есенни посеви, намиращи се в начални стадии от развиването си - покълване и начално листообразуване. При пшеницата и ечемика следените етапи ще са братене (агростанции Новачене, Павликени, Ямбол, Любимец, Пловдив, Пазарджик, Долни чифлик, Карнобат), трети лист (агростанции Кнежа, Николаево, Търговище, Хасково, Кюстендил), покълване и начало на листообразуване (агростанции Бъзовец, Сливен, Чирпан).

За региона на Пловдив и региона през последната седмица на месец януари се чака изсъхнал мраз. Най-високите дневни температури ще са в диапазона 2-9 градуса, а нощните ще стигнат до минус 6 градуса.

През интервала плануваното студено и прохладно време с валежи от сняг в някои елементи на страната ще лимитира опциите за работа на полето и осъществяване на зимните санитарно-хигиенни мероприятия и резитби при овощните типове.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР