През втората половина на 19 век в Европа тече т.

...
През втората половина на 19 век в Европа тече т.
Коментари Харесай

Универсалният магазин и жената в него - пред и зад щанда

През втората половина на 19 век в Европа тече така наречен Втора индустриална гражданска война. Тя е обвързвана с всеобщото произвеждане, което е допустимо с помощта на конвеера, електрическата крушка, автомобилостроенето, телефона, телеграфа. Развива се бизнесът в неговото съвременно значение – големи средства за реклама, реинвестиция и блян към затворен цикъл на произвеждане, конкуренция и маркетинг, ориентиран към необятното ползване. До този миг в центъра на производството на артикули са били единични клиенти, нормално аристократи или заможни хора, за които ексклузивността на стоките е била белег на обществен авторитет и състояние. В тази среда, изключително блестящо открояваща се във Франция и Англия, по- късно и в Съединени американски щати и Германия, се появява един феномен, който вечно ще промени градското общество, т. нар.– Универсален магазин.

Първият повсеместен магазин, който се разграничава от всички до тогава и се приближава до концепцията за повсеместен магазин, е Bennett's of Irongate, открит през далечната 1734 в британският град Дерби. Както повелява британската традиция, той съществува и до през днешния ден. В този реформаторски магазин за първи път се оферират по- необятен набор от артикули, които до този миг могат да бъдат открити в дребни, обособени магазичнета. Така най- дребното се икономисва време за циркулиране и избиране, само че и доста повече. Скоро неговият образец бива последван от многочислени други магазини, тъй като англичаните си го имат усета към печелившата търговия. През 1824г. в сърцето на викторианска Англия порти отваря Harrods – добре прочут и до през днешния ден, през тези времена той провокира същински взрив. В огромна, красива постройка, цялостна с кристални полюлеи, кадифе и красиви дървени орнаменти, се обитават на няколко етажа, на открити щандове, нечувано обилие от артикули, доставяни от всички краища на Британската империя, която е в разцвета си. Невероятният разкош и чувство за изключителност скоро вършат магазина фешън място за срещи и въобще поява в обществото – с изключение на персони като Оскар Уайлд, Зигмунд Фройд, Лоурънс Оливие и други, там постоянно се смесват с народа представители на кралската фамилия. Harrods жъне и нечувани до тогава облаги, които биват вложени в реклама, повече улеснения за клиентите и обогатяване и разширение на асортимента – по този начин, както се прави през днешния ден.

И в случай че в Добрата Стара Англия на респект е търговията, акцентът във Франция се слага върху лукса, модата и персоналното отношение към всеки клиент. През 1852г. дребното магазинче „ Le bon marches ” се реалокира в голяма постройка, в центъра на Париж, проектирана персонално от Густав Айфел. Да, той не първият повсеместен магазин, само че това, което впечатлява в него, и което го прави именит и до през днешния ден е размахът, с който той се ръководи и развива. Освен нормалните облекла, обувки, чанти, аксесоари, артикули за бита и дома, украса, дарове, там се оферират и артикули за бебето и детето, домашния любим. Да, и това е допустимо във всеки огромен магазин, само че „ Le bon marches ” стъпва на пазара с нещо напълно ново – билбордове на оживените централни улици, реклама във вестниците, каталози, понижения в избран ден от седмицата. За днешните молове това е напълно в реда на нещата, само че за индивида от 19ти век това е гражданска война в маркетинга. Всеки клиент бива ухажван, угажа му се за всяка дреболия като носене на покупките, обгрижване на кученцето или просто събаряне на палто, предложение на стол. Целта е, клиентът да бъде арестуван допустимо най- дълго, по тази причина след уморително разглеждане, пробване, избиране той може да изпие едно кафе, като през това време може да поклюкарства. За първи път се оферират занимания за децата и мъжете.

Защо за тях? Защото Универсалният магазин се прицелва в един облик – дамата от зараждащата се междинна класа. Именно това е революцията на Универсалния магазин – с това той трансформира вечно ролята на дамата в обществото и фамилията.

Какво е то до този миг? Жената през 19ти век е одобрявана по следния метод – прочувствена, набожна, добродетелна, подчинена, отдадена на фамилията и семейството, полово и морално непорочна. Нейната сфера на деяние е домът, фамилията. Светът е бил с панталони тогава – мъжете са управлявали публичната територия, произвеждали са прехраната и богатствата, осъщестявали са се в общественото пространство. Но за дамите Универсалният магазин е непреодолимо прелъстителен – там можеш да пазаруваш без дете и на мира, да изпиеш кафе и да обсъдиш останалите клиентки, и то без да се постанова да купуваш каквото и да е, само че да получиш уважително отношение и галене. Една дребна детайлност изиграва решаваща роля в излизането на дамата от у дома и появяването и в общественото пространство – общественaтa тоалетнa. До този миг за дамите от междинната и висшата класа, несъмнено, не е имало такова място, не е било обичайно. Представете си разходките с карета или извършването на покупки, соарета и матинета прекарани в дълготрайно притискане. Ами дамите просто не са могли да излизат за дълготрайно време на открито. Те са си стояли у дома. Другият вид бил куп гинекологични болежки, цистит и всевъзможни възпаления на пикочните пътища, което правело още по- неуместен въпроса с излизането на открито за повече от час- два. И по този начин, в средата на 19ти век дамата се осмелила да излиза все по- постоянно и все по- дълготрайно на открито. А това води със себе си и други последици – ходела по кафенетата, срещала се с приятелки за разходка или взаимен пазар в Универсалния магазин, където можела да се потопи в един напълно различен от нормалния до момента свят, където и обръщали невъобразимо внимание и почести. Занемарява отговорностите си вкъщи и упорства за от ден на ден независимост и самостоятелност. Не е чудно, че мъжете заповат да се тревожат за тази към момента неосъзната равноправност. Директорите на универсалните магазини предотвратяват един възможен проблем още в зародиш – ревността. Дотогава множеството търговски личен състав бил от мъжки пол – на дамите им било, в случай че не неразрешено, то мощно непрепоръчително, да работят. Затова в огромните универсални магазини били наемани съвсем напълно дами, като се изключи управителните позиции, които двата пола си поделяли.

Това е втората тенденция, с която Универсалните магазини трансформират мястото на дамата в обществото – трансформират я в работна мощ, и то в невъобразими мащаби, които могат да впечатлят всеки шеф на сегашен мол. В огромните магазини – Harrods в Англия, Macy’s, Marble palace в Съединени американски щати, Galerie Laffayette, Le bon Marche, La Semaritaine във Франция, KaDeWe, Karstadt в Германия - са били наемали от 3 000 до 10 000 души, вършейки като пчелички в големия кошер, разпрострат над хиляди квадратни метра, на няколко етажа, това били най-вече млади девойки от низшите пластове на градското общество. Единственото преимущество – порядъчен външен тип, положителни маниери и... смирение. Независимо от мизерните заплащания, те били признателни, че се измъкват от надалеч по- бедните си домове и имат опцията да се допрян до една по- висша класа. Нерядко те се издигали в йерархията и даже имали опция за преференциален брак. Но тяхната финансова самостоятелност била най- значимата им облага. Така освен представителките на междинната класа, само че и тези на работническата, се докосвали до публичния живот, като разликите последователно били преодолявани. Защото постоянно се случвало елементарните служителки да стават доверено прикритие и даже се завръзвали другарства.

Универсалните магазини вечно трансформират мястото и смисъла на женската фигура в обществото – тя става по- пълностоен негов детайл. Жената се трансформира в потребител, пазарен фактор, тя излиза от вкъщи си, стартира да се демонстрира и да декларира наличието си в един доста мъжки свят. От друга страна тя е самостоятелна да работи и изкарва прехраната си, без значение, дали е омъжена или не, нейното главно обвързване не е единствено да притегли преференциална партия и да си обезпечи порядъчен живот.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР