През всичките 4,6 млрд. години, откакто съществува, Марс е попадала

...
През всичките 4,6 млрд. години, откакто съществува, Марс е попадала
Коментари Харесай

Невероятни снимки разкриват мистериозен троен кратер на Марс

През всичките 4,6 милиарда години, откогато съществува, Марс е попадала под обстрел от голям брой метеорити и комети. Днес повърхността на Червената планета е покрита с близо 43 000 кратера, по-големи от 5 км, а някои райони са претърпели повече удари от други.

В античния планински район Noachis Terra, подложен на мощно бомбардиране преди близо 4 милиарда години, астрономите видяха невероятен троен кратер, формиран от три припокриващи се вдлъбнатини.

Тази естествена диаграма на Вен не е толкоз огромна, колкото някои други кратери в Noachis Terra (някои от които се простират на съвсем 140 км, само че най-малкият от трите кратера доближава впечатляващите 28 км ширина.

А това е единствено една от вдлъбнатините. С малко припокриване най-големият от кратерите прибавя още 45 км.

Тройният кратер, сниман от Mars Express High Resolution Stereo Camera (HRSC)

Дали този троен кратер се е получил в резултат на един конфликт или няколко, към момента е мъчно да кажем. Учените считат, че обектът, блъснал Марс, евентуално се е разпаднал на три части, които след това са паднали на планетата в относителна непосредственост. Други сходни образци за сходно раздробяване обаче не довеждат до сходни обединения, нито пък те са толкоз прилежно припокриващи се.

Двойните и тройните кратери са необикновена, само че относително известна панорама. Срещаме ги както на Марс, по този начин и на Земята, въпреки че не всички са формирани по един и същи метод.

През 2015-а да вземем за пример астрономи видяха подобен троен кратер в Elysium Planitia край екватора на Марс (на фотографията по-долу). По това време учените допускаха, че най-вероятно той се е образувал в резултат на метеорит, разпаднал се в атмосферата (или на по-малък метеорит в орбитата на по-голяма бинарна двойка).

Източник: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona

През 2017-а Mars Reconnaissance Orbiter видя удължена хлътналост, формирана от три слели се кратера. Според астрономите тя се е получила от три галактически обекта, летящи в близка групировка.

Други считат, че двойните кратери са формирани от двойни метеорити, формирани от две или повече скалисти тела летящи наоколо или намиращи се в близка орбита едно към друго. Едва 2 % от всички метеорити са такива, само че това не значи, че те не се врязват в планетите и не оставят белези като този.

„ Другото евентуално пояснение е чисто и просто съвпадане – споделя в прес известие Европейската галактическа организация. – В разнообразни интервали от времето три обособени галактически обекти може да са блъснали повърхността на Марс навръх това място и да са основали тази форма напълно инцидентно. “

Източник: ESA/DLR/FU Berlin/CC BY 3.0

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР