През целия юни любителите на астрономическите явления можеха да се

...
През целия юни любителите на астрономическите явления можеха да се
Коментари Харесай

За първи път от 18 години: 5 планети и Луната ще се подредят на небосвода

През целия юни феновете на астрономическите феномени можеха да се насладят на нещо в действителност особено – и 5-те планети, които можем да забележим с невъоръжено око (Меркурий, Венера, Марс, Юпитер и Сатурн) се подредиха на небосвода.

Нещо повече – подредбата им подхожда на дистанцията им от Слънцето. Т.е. най-вляво на хоризонта е Меркурий (която се намира приблизително на към 58 млн. км от нашата звезда), а най-вдясно – Сатурн (средно на към 1,4 милиарда км от Слънцето).

Сега, на 27 юни, и намаляващият лунен полумесец ще се причисли към този впечатляващ церемониал – Луната ще се вмести сред Венера и Марс.

На 27 юни и Меркурий ще се откроява ясно. Това значи, че ще можете да го разпознаете с лекост и лека-полека да откриете и останалите планети надясно от него. На тази съответна заран и петте планети ще бъдат забележими за към час.

Последния път, по който планетите се подреждат тъкмо по този метод, бе през декември 2004 година, а идващото сходно събитие се чака през 2040 година Ето за какво бихме ви посъветвали да не пропускате актуалното събитие.

Точното разположение на планетите на небосвода ще варира според от това в кое кътче на света живеете. Въпреки това през целия месец юни всеки ще има късмет да зърне тази относително рядка класификация.

Източник: Science Alert

 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР