През този вход на Софийския централен затвор са излезли двамата

...
През този вход на Софийския централен затвор са излезли двамата
Коментари Харесай

Когато затворите са пренаселени

През този вход на Софийския централен затвор са излезли двамата пандизчията

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Гривна на ухото

Поръчката за електронно наблюдаване на арестанти и пандизчии е на прага да се провали. Това е проблем
13 окт 2017
Токът в пандизите e пред прекъсване поради неплатени сметки

Главна дирекция " Изпълнение на наказванията " с 6.5 милиона лв. отговорности към разнообразни снабдители
11 апр 2012 Историята с бягството на двама рискови пандизчии от Софийския затвор във вторник е трагикомична от началото до края. Комичното всички го схванаха - по какъв начин лишени от независимост с съвсем доживотни присъди се оказват въоръжени с нож и револвер, по какъв начин преодоляват три поста за защита, по какъв начин пандизът се оказва защитаван от частни охранители и по какъв начин само чистачка е тръгнала да ги преследва...

От този сюжет могат да се създадат доста заключения за националната сигурност и опозицията не остана длъжна с мненията си в часовете след случая. Генералните заключения, основани на един случай, са със съмнителна стойност. Но е добре да си напомним, че преди четири години други двама пандизчии избягаха от същия затвор с кола, максирана като полицейска.

На фона на тази действителност надзирателите желаеха и получиха по-големи заплати, а публичните поръчки с местата за отнемане от независимост не престават да са репер за корупция.

От реакциите на властта в първите часове останаха доста въпроси. Вътрешният министър Валентин Радев съобщи, че от 2016 година в Министерство на вътрешните работи е имало информация, че единият от търсените пандизчии е възнамерявал бягство. Той не съумя да даде логически отговор на въпроса за какво вътрешното минситерство, в което има особено звено за " оперативно застраховане на местата за отнемане от независимост " не е съумяло нито да предотврати внасянето на оръжие, нито самото бягство.

Не стана ясно за какво в защитата на пандиза взе участие частна компания - СОТ, още повече, че нито на уеб страницата на ГДИН, нито на правосъдното министерство има информация за подобен контракт.

Обещанието на Валентин Радев, че границите, през които двамата могат да избягат, се охраняват, надали има огромна тежест. Единият от двамата избягали пандизчии през 2014 година, за които към този момент стана дума, стигна до Португалия, за другия има информация, че се укрива във Англия.

Драмата е в огромната картина на българските затвори, които са пренаселени, а това освен ги обезсмисля, само че и ги прави рискови.

През последните години властта постави старания за възстановяване изискванията в пандизите, което беше регистрирано от Комитета против изтезанията към Съвета на Европа. Преди няколко седмици проучване на Съвета на Европа сподели, че България води класацията по растеж на лишените от независимост в границите на Европейски Съюз. Това не приказва добре за една страна. Означава, че всички други системи - просветителна, обществена и така нататък, са се провалили. Затворите са цялостни с маргинализирани хора.

Няма подозрение, че бягството от пандиза в София ще провокира уволнения, щения за още по-голям бюджет, нов затвор, тежки ограничения и прочие познати и неводещи до резултат неща. А в действителност казусът е другаде - не би трябвало да има толкоз доста пандизчии, тъй като страната няма запас да работи за ресоциализацията и превъзпитането им, а както разбираме от случай като този - и да охранява ефикасно най-опасните от тях.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР