През този сезон почти всеки втори човек се оплаква от

...
През този сезон почти всеки втори човек се оплаква от
Коментари Харесай

Хроничен синуит. Как да го различим от коронавируса?

През този сезон съвсем всеки втори човек се оплаква от запушен нос, хрема или тежест в региона на челото. За простуда ли става дума, за синуит или за Омикрон?

"Запушеният нос може да бъде от най-баналното инфектиране на носа или ринит, другата опция е ринусинуит, защото лигавицита в носа и на синусите една и съща и възпалението се трансферира ", това сподели по доктор Георги Кукушев, експерт по УНГ във ВМА.

"Обикновено острият ринит и ринусинуит минават съвсем като прекосяването на една простуда, лекували са се преди ковид, лекуват се и в този момент по същия метод ", добави той.

"Хроничният синуит се получава, когато признаците прогресират, когато минат повече от няколко месеца, тъй като когато една зараза е отдавна, лигавицата в носа и в синусите задебелява. Когато това стане, се основава причина за задръжка в тези синуси, в един миг процесът е необратим, не могат да се дренират добре синусите и се постанова оперативна интервенция ", осведоми лекарят.

"Много дребен % от случаите с острия синуит могат да стигнат до болница, това става при цялостно задръстване на синусите и няма по какъв начин процесът да се обърне с лекарства. Прави се скенер и при нужда се дренира оперативно ", означи доктор Кукушев.

"Хроничния синуит се дели на два типа - с полипи и без полипи. Лечението е комбинирано - оперативно и медикаментозно ", обясни още експертът.

"Лесно може да се каже, че признаците са близки до тези на ковид, само че в днешно време прекомерно се подчертава върху тестването и фокусирането върху тях, приликите и разликите, е работа на инфекционистите и експертите. Омикрон постоянно си протича като един естествен синуит, който съвсем всеки един човек го е карал ", сподели медикът.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР