През тази година се очерта изключително остър сблъсъка на земеделските

...
През тази година се очерта изключително остър сблъсъка на земеделските
Коментари Харесай

БЗНС: Държавен ли е Държавният Фонд Земеделие и държавническа ли е следваната политика?

През тази година се очерта извънредно изострен конфликта на земеделските стопани със ДФЗ, още по-лошото е, че няма воля напрежението да спадне. Напротив! Земеделските стопани всеобщо бяха с орязани дотации за 2023 година по две аргументи: Заради неземеделски обекти в обработваните територии. Проблемът с опожарените площи също е очевиден. Абсурдно е да има толкоз.

За нас от Български земеделски народен съюз е ясно, че Системата за мониторинг на повърхност, употребена в ДФЗ е тотално сбъркана. Липсата на признание от страна на фонда за това удостоверява нашата позиция. Те сами се разобличиха като всички аграрни стопани обжалвали до 20 ноември м.г. получиха положителен отговор. Така да вземем за пример „ Системата “ поради 100 квадратни метра заслон или повърхност, която има непрекъснат темперамент необработено поле, отрязва дотациите на 5000 аграрни производители. Това са главно дребни и междинни производители на плодове и зеленчуци. Абсурдно е поради 100 кв. м. заслон, страната да не ти заплати дотация за 300 декара земя. Ясно е че е належащо преразглеждане на всички случаи, без значение дали производителите са пуснали молби или са пропуснали периодите за обжалване. В случая става въпрос за държавническо отношение.
След следващото некадърно ръководство на ДФЗ, ориентирано против производителите, Български земеделски народен съюз предизвестява:

- Регистрираните аграрни производители още веднъж ще намалеят сензитивно.
- Има заплаха огромна част от тях да предпочетат да минат в сивия бранш.
- Спада на конкурентно дарба по отношение на прилежащите ни страни ще продължи. За нас няма подозрение, че до момента в който в Народното събрание няма наличие на представители на Български земеделски народен съюз, политиката в бранша ще продължи да бъде недалновидна, променлива и стихийна, без значение, че всеки министър, от която и да е ръководеща политическа мощ по хипотеза заявява ангажираност с проблемите. Стратегия, обвързвана с производството, преработката и пласмента на земеделската продукция липсва. Провокираната нетърпимост сред обособени професионални аграрни асоциации, тяхната обязаност с разнообразни мощни на деня, води до слабата им организационна мощ. Те постоянно играят ролята на назначен ватман на парен локомотив, който изпуска по заповед само парата от свирката.

Ние от Български земеделски народен съюз изрично заявяваме, че нуждата от ясна политическа идеология и осъществяване на национално виновна политика в земеделския бранш е въпрос на националната сигурност за страната ни. Визионерство, само че не в кратковременен, а в дълготраен проект е решаващо за прехраната на популацията, живота освен в дребните обитаеми места, само че най-много за стопанската система на България и потребление на капацитета за произвеждане.

Политическа партия на БЗНС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР