През тази година се навършват 60 години от основаването на

...
През тази година се навършват 60 години от основаването на
Коментари Харесай

Представят книгата България на крачка от хималайската корона

През тази година се навършват 60 години от основаването на Студентско туристическо сдружение „ Академик “ Варна, както и 90 години от проведения алпинизъм в България. Във връзка с посочените годишнини, СТД „ Академик “ провежда представянето на книгата „ България на крачка от Хималайската корона с създател доцент Сандю Бешев.Това събитие е включено в програмата на Варна – Европейски град на спорта.

Авторът на тази книга – доцент Сандю Бешев има висше физкултурно обучение, компетентност туризъм-алпинизъм. Осъществил е изкачвания на съвсем всички категоризирани направления у нас, включително и няколко премиерни изкачвания на нови направления. Няколкократно е посещавал Татрите, Кавказ, Алпите и Памир. Има изкачвания и по върховете на Андите и Монголски Алтай. Има над 500 изкачени върха в три континента.

В продължение на 50 години се занимава с научното проучване на историята и развиването на българския и международния алпинизъм. На тази тематика е защитил докторска дисертация и се е хабилитирал като доцент във Висшия селскстопански институт / през днешния ден Аграрен университет/. Написал е и издал 20 книги, отдадени на историята на българския алпинизъм.

Книгата, която ще бъде показана, е в памет на алпиниста Боян Петров и е в отдадена на 90-годишния празник на проведения алпинизъм в България, който ще бъде маркиран на 19 ноември тази година. При представянето на книгата ще бъде прожектиран и богатия снимков материал, съдържащ се в нея, дело на самите участници в експедициите до хималайските върхове.
Представянето е на 15 май от 18.00 часа в Арт- салона на Радио Варна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР