През тази година беше отхвърлено предложението таванът за плащане да

...
През тази година беше отхвърлено предложението таванът за плащане да
Коментари Харесай

Ограничаване на плащанията в брой на територията на България

През тази година беше отхвърлено предлагането таванът за заплащане да бъде свален фрапантно

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Санкциите при нарушавания са в размер на 25% от общия размер на направеното заплащане, в случай че става дума за физическо лице, и 50% в случай че извършител е юридическо лице. Още по тематиката
Потребителите в България се разплащат все по-малко с пари в брой

Най-популярният картов артикул са дебитните карти съгласно изследване на Mastercard
10 сеп 2017
Прагът за заплащанията в брой остава 10 хиляди лева

ГЕРБ не съумя да събере болшинство при гласуването на поправките на второ четене и в зала
20 юли 2017
Прагът за заплащанията в брой остава 10 хиляди лева към този момент

ГЕРБ не съумя да събере болшинство при гласуването на поправките на второ четене в бюджетната комисия
15 юли 2017
Плащанията в брой ще се лимитират до 5000 лева

ГЕРБ са трансформирали нагоре прага, който в началото беше 1000 лева
12 юли 2017
За и срещу кешовите ограничавания

Плащането на артикули над 1000 лева по банков път ще засегне потребителите на по-скъпа техника
7 юли 2017
Облагане с Данък добавена стойност на далекосъобщителни услуги

Броят на сдруженията, наранени от използването на този режим, е голям и непрекъснато пораства
12 юни 2017
Как може да се употребява безлихвено кредитиране от съучастник

Има две хипотези, при които това може да се случи
24 май 2017 Българското законодателство слага строги правила, които лимитират осъществяването на заплащания в брой на суми над 10 000 лв. или над левовата равноценност на тази сума в непозната валута. С измененията в Закона за ограничение на заплащанията в брой (ЗОПБ) оптималната сума, която може да се заплати в брой, бе понижена от 15 000 на 10 000 лв.. Промените бяха обнародвани в Дъждовни води, бр. 95 от 2015 година и публично влязоха в действие от 1 януари 2016 година Този предел остава годен и през 2017 година Обективно видяно, измененията се вършат за да се продължи политиката за ограничение на сивия бранш в стопанската система на страната посредством насърчаването на отчитането на действителните обороти от стопанската активност и в същото време да се подтиква потреблението на цялостния капацитет на банковата система.

За кои заплащания важи ограничаването

Важно е да се акцентира на обстоятелството, че рестриктивните мерки в ЗОПБ за заплащане в брой на суми над 10 000 лв. се отнасят само за осъществяване на заплащания на територията на страната. Плащания, които не се правят на територията на страната, без значение от това кой ги прави, не попадат в териториалния обсег на закона. Разпоредбите на закона се ползват за заплащания на територията на Република България, чиято стойност е равна на или надвишава 10 000 лв., както и във връзка с заплащания, чиято стойност е под 10 000 лв., само че съставлява част от парична договорка по контракт, чиято стойност е равна на или надвишава 10 000 лв.. Посочените заплащания наложително се правят посредством банков превод или внасяне по платежна сметка.

Разпоредбата за банковото заплащане на суми в задгранична валута се ползва, като се вземе поради тяхната левова равноценност. Ако тя е равна или надвишава 10 000 лв., парите би трябвало да бъдат преведени по банков път. Равностойността в левове се дефинира по курса на Българска народна банка в деня на заплащането.

Ограниченията, планувани в Закона за ограничение заплащанията в брой, се отнасят за всички заплащания сред физически лица, сред юридически лица и сред физически и юридически лица, намиращи се на територията на Република България.

Плащания, за които ограничаването не важи

Законът за ограничение на заплащанията в брой (ЗОПБ) не се ползва в случаите на:

– изтегляне и внасяне на пари в брой от/в лични платежни сметки – постоянно срещана и елементарно проследима интервенция с паричните средства в едно сдружение

– погашение на трудови хонорари по смисъла на Кодекса на труда – тук следва да се има поради, че не са изключени възнагражденията по контракти за ръководство и надзор и цивилен контракти. Това значи, че при заплащане на заплащане по тези облигационни контракти следва да се съблюдават рестриктивните мерки на ЗОПБ

– подмяна от банки на развалени български банкноти и монети

– изтегляне и внасяне на пари в брой от/в сметки на недееспособни и лимитирано дееспособни лица, на съпрузи и родственици по права линия

– покупко-продажби с задгранична валута в наличност по занимание

– интервенции с банкноти и монети, страна по които е Българската национална банка.

Отхвърлени промени

През тази година беше направен план за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителен процесуален кодекс, посредством който се предлагаха промени в Закона за ограничение на заплащанията в брой. В плана се оферираше прагът от 10 000 лв., който е сега, да бъде понижен поетапно, както следва:

– 5000 лв. – от 1 август 2017 година до 31 декември 2017 година

– 3000 лв. – от 1 януари 2018 година и

– 1000 лв. – от 1 януари 2019 година.

Като аргументация за препоръчаната смяна Министерството на финансите тогава уточни, че това е в сходство с наложилата се процедура в другите страни - членки на Европейски Съюз, от една страна, и от друга, намаляването на сивата стопанска система в страната, която към края на 2015 година съгласно показателя " Икономика на ярко " е 30.6%, до момента в който приблизително за Европейски Съюз нейният размер е едвам 18.3%. Тези промени не бяха признати (управляващите не събраха нужните гласове - бел. ред.), като се смята, че прагът от 5000 лв. е най-благоприятен, а тези от 3000 лв. и 1000 лв. биха затруднили стопанския оборот.

Санкции

Санкциите при нарушавания са в размер на 25% от общия размер на направеното заплащане, в случай че става дума за физическо лице, и 50% в случай че извършител е юридическо лице. При наново нарушаване санкциите са в двоен размер.

В този смисъл, с цел да се избегнат всевъзможни нежелани и неволни нарушавания на разпоредбите и рестриктивните мерки, регламентирани чрез ЗОПБ, както и с оглед високите парични наказания при допускане или осъществяване на нарушавания, е належащо при неведение на новостите в законовата уредба или съмнение при неговото използване в съответни на практика обстановки да се потърси съдействието на умел експерт.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР