През следващото десетилетие технологиите за възпроизвеждане на звук ще претърпят

...
През следващото десетилетие технологиите за възпроизвеждане на звук ще претърпят
Коментари Харесай

Слушалките от следващо поколение ще преминат към твърдотелни силициеви MEMS говорители

През идващото десетилетие технологиите за възпроизвеждане на тон ще претърпят трагични промени заради прекосяването към микроелектромеханични системи (MEMS) – на пазара ще навлязат твърдотелни високоговорители, основани на свръхчисти силициеви пластини, сходни на тези, употребявани при производството на микрочипове. Информацията е на Wall Street Journal.

Повечето съществуващи високоговорители, употребявани както в стереосистемите, по този начин и в слушалките, работят на същия принцип. Първият работещ образец на тази конструкция е показан през 1876 година от Александър Греъм Бел. Високоговорителят съдържа магнит с намотка, прикован към твърда, само че гъвкава мембрана. Електрическите импулси, преминаващи през намотката, се преобразуват във трептения, а диафрагмата ги трансформира в придвижвания на въздуха, които възприемаме като тон. Тази структура не е значително изменена от изобретяването ѝ, само че някои корекции са помогнали на високоговорителите да се поберат в смарт телефоните и звуковите устройства.

MEMS високоговорителите са със същите съставни елементи, само че съединени в едно цяло. С по-компактни размери и понижена консумация на сила, те създават по-добро качество на звука от обичайните високоговорители. Те употребяват правилото на пиезоелектричеството – механична дисторция под въздействието на електрически заряд.

Лидерите на новото потомство звукови технологии са австрийската компания Usound и американската компания xMEMS: инженерите на първата са заменили намотката с магнит с парченце силиций, до момента в който в xMEMS оферират по-различно решение – целият високоговорител, в това число вибриращата мембрана, е изработен от свръхчист силиций, какъвто се употребява при производството на микрочипове. MEMS високоговорителите могат да бъдат с дебелина едвам 1 мм, което е една четвърт от дебелината на обичайните високоговорители, съобщи техническият шеф на USound Андреа Рускони Клеричи – компанията към този момент предлага модел с дължина 5 мм и широчина 1,4 мм.

Най-голямото приложение на тази технология е пазарът на безжични слушалки, който е към 400 милиона чифта годишно.

Междувременно xMEMS към този момент е показала своите прототипи на няколко десетки производители, а над 30 от тях към този момент работят по производството на слушалки и други артикули, основани на решението, споделя създателят на SAR Insight & Consulting, компания, която следи промишлеността за аудиотехнологии. Тези устройства ще стартират да излизат на пазара още през тази и идната година. Един от прототипите на тези слушалки за слагане в ушите бе подарен на Брайън Луси, звукорежисьор, който е работил с девет носители на „ Грами “. Той съобщи, че слушалките с твърдотелен високоговорител са станали незаменими за него. Накрая китайската компания Luxshare, която създава AirPods на Apple и съставни елементи за Vision Pro, стартира да внедрява технологията. Luxshare. Apple отхвърлиха коментар, само че е ясно, че революцията в дизайна на всеобщо създаваните слушалки не е надалеч.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР