През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от

...
През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от
Коментари Харесай

Ноември идва със слънце и топли следобеди

През идващия седемдневен интервал агрометеорологичните условия ще се дефинират от неустойчиво време. През първата половина на седмицата в Северозападна България и в югоизточните региони още веднъж се чакат превалявания, които ще покачват влагозапасите в еднометровия почвен пласт. Падналите до края на второто десетдневие на месеца обилни количества сред 50-100 l/m2, а тук-там достигащи до 150 l/m2, способстваха за превъзмогване на формиралото се при започване на есента почвено засушаване.

До края на седмицата слънцето ще се демонстрира, само че дневните температури няма да надвишават 15-16 градуса. В Пловдив се чака оптималните да са 14 градуса, а утринните минимални сред 4 и 8. В първия ден на ноември /понеделник/ живакът ще е с две стъпала нагоре, а слънцето ще надвие облаците.

През последните дни на октомври времето ще се дефинира от антициклон с предпоставки за утринни мъгли, които в някои елементи на страната ще са гъсти и продължителни.

През множеството дни от интервала при засетите зимни житни култури ще протичат началните стадии от вегетацията със забавени темпове и при поднормени температури, предвиждат агрометеоролозите от Национален институт по метеорология и хидрология. При засетите при започване на октомври площи с пшеница и ечемик ще се следят етапите покълване и начало на листообразуване. През интервала завършва оптималният период за сеитбата на пшеницата в България. Агротехническият период за сеитбата на зимните житни култури по Черноморието е през третото десетдневие на октомври.

Агрометеорологичните условия през първата половина от интервала ще лимитират предсеитбените почвообработки, наторяване и сеитба на зимни житни култури. До края на третото десетдневие би трябвало да се извърши проучване на засетите есенници за появяването и плътността на някои вредители - елементарна полевка.

В края на октомври изискванията ще бъдат подобаващи за осъществяване на някои фитосанитарни действия при овошките. Ябълковите и крушовите насаждения, нападнати от заболяването струпясване, е належащо при започване на листопада, след прибиране на плодовете, за съкращаване на болестта да се третират с 5% разтвор от карбамид. При костилковите овощни типове против причинителите на сачмянка, ранното кафяво изгниване и къдравост по прасковата се предлага след всеобщия листопад напръскване с 2% бордолезов разтвор.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР