През следващия програмен период с европейски средства ще може да

...
През следващия програмен период с европейски средства ще може да
Коментари Харесай

Зам.-министър Събев: През следващия програмен период напояването ще може да се финансира с европейски средства

През идващия програмен интервал с европейски средства ще може да се финансира, както възобновяване, по този начин и основаването на напоителни уреди. Това съобщи заместник-министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев по време на видеоконферентна среща за разискване на частта „ Устойчиво селско стопанство " от Националния проект за възобновяване и резистентност. Той разясни, че посредством новата Обща селскостопанска политика освен ще могат да се възвръщат, само че и ще има опция да се основават нови уреди за напояване, а финансирането може да доближи до 80 - 100 %.

Заместник-министър Събев напомни, че преди няколко седмици на „ Напоителни системи " бяха отпуснати близо 107 млн. лева за рехабилитация и рационализация на уреди на 24 плана на сдружението. Той бе безапелационен, че управлението на МЗХГ е пробвало по всевъзможен метод в плана на проект да се запазят напоителните системи на България.

„ Бяхме в непрекъснат контакт с Централното координационно звено. Имахме съществени индикации за съображения от страна на Европейска комисия и, че планът в този му тип от 847 млн. лв. с 265 обекта, няма да получи финансиране заради огромния му отпечатък върху околната среда. Ако се усъвършенства структурата на тези 265 обекта, то площите за напояване по оценка на „ Напоителни системи " ще се усилят с 249 %, което Европейска комисия пояснява като риск от сериозен напън върху околната среда и естествените процеси. Това, което направихме на разнообразни стадии през месеците юни и юли, е да търсим разнообразни формули, с които този отрицателен резултат да бъде понижен ", посочи Георги Събев.

По думите му от „ Напоителни системи " ЕАД са редуцирали листата с обектите през месец май от 265 обекта на малко над 200, с което обаче кумулативният напън върху околната среда остава.
Заместник-министър Събев заяви, че по Механизма за възобновяване и резистентност се планува финансиране по два метода. Единият е даване на безплатна финансова помощ, като на България в това направление се падат малко над 6 милиарда евро и опция за приемане на заем, на стойност малко над 4 милиарда евро.

„ Предходното държавно управление е взело като решение да се кандидатства единствено за безплатна финансова помощ. Това обаче, което доста други страни членки като Гърция, Румъния, Италия и Словения са създали, е да аплайват с планове, както за безплатна финансова помощ, по този начин и посредством заем. Трябва да се знае, че с цел да се даде финансиране, в това число посредством заеми, има условия за цифровизация и екологизация. Това значи, че и при финансиране посредством заем, тези условия не отпадат ", уточни заместник-министърът. По думите му, финансирането по този механизъм ще се реализира според правилник от нов вид. „ В него е заложено средствата по ограничения да се дават за тези планове, които дават отговор на задачите на Европейски Съюз за екологизация и цифровизация.

По време на срещата представители на земеделския отрасъл обявиха, че без хидромелиорации няма по какъв начин да има съвременно земеделие. Те прецизираха, че би трябвало да се приоритизират плановете, които да бъдат изпълнени. По думите им, секторът би трябвало да излезе на челни позиции, тъй като без напояване не може да се развива земеделие.Министерството поддържа настояването за развиване и рехабилитация на напояването в България. В тази връзка актуалният екип на МЗХГ прави оценка на няколко разновидността, които да разрешат това да се случи.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР