През следващите пет години на пазара на труда ще настъпят

...
През следващите пет години на пазара на труда ще настъпят
Коментари Харесай

14 милиона работни места ще изчезнат през следващите 5 години

През идващите пет години на пазара на труда ще настъпят съществени разтърсвания, защото от ден на ден компании ще внедряват технологии за изкуствен интелект (ИИ), а международната стопанска система ще се утежнява, се споделя в последния отчет на Световния стопански конгрес (СИФ).


Очаква се изкуственият разсъдък и икономическите и обществените условия да доведат до загуба на 83 млн. работни места, а до 2027 година да бъдат основани единствено 69 млн. работни места, се споделя в отчета.

Това ще докара до чиста загуба на 14 милиона работни места, което съставлява 2% от актуалната претовареност.

Докладът планува, че съвсем една четвърт от чиновниците ще сменят работата си, основно заради появяването на нови технологии.

Възприемането на технологиите и по-големият достъп до цифрови технологии също ще доведат до чист растеж на работните места, само че с по-голямо компенсиране на загубите. По-бавният стопански напредък, дефицитът на предложение и инфлацията съставляват най-големите опасности за работните места, сочи прогнозата.

Навлизането на изкуствения разсъдък ще изложи на директен риск доста специалности, защото в някои случаи роботите ще заменят хората. До 2027 година може да има към 26 млн. по-малко работни места в региона на деловодството и администрацията, добавя СИФ.

Според отчета през 2020 година работодателите са считали, че до 2025 година 47 % от длъжностите ще бъдат автоматизирани. Днес те чакат този брой да доближи 42 % до 2027 година /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР