През следващите 18 месеца стратегиеските задачи ще бъдат свързани основно

...
През следващите 18 месеца стратегиеските задачи ще бъдат свързани основно
Коментари Харесай

Управителят на БНБ: Влизането в Еврозоната ще бъде една от стратегическите задачи

През идващите 18 месеца стратегиеските задания ще бъдат свързани главно с завършването на процеса на присъединение на страната към еврозоната. Това съобщи шефът на Българска народна банка Димитър Радев на 13 юни по време на форума на Асоциацията на банките в България във връзка 30 години от основаването ѝ. Според него от страна на Българска народна банка има основана организация във връзка с въпросите свързани с нейната подготвеност.

В екипите вземат участие и представители на Асоциацията. " Навлизаме към този момент в стадий на интензивна връзка и взаимна работа с ЕЦБ. Силно се надявам, че политическият развой, при цялата му несигурност и неустановеност, в последна сметка ще поддържа, а няма да блокира цялостния прогрес на присъединение към еврозоната ", сподели гуверньорът.

Радев уточни и провокациите с които следва да се оправи банковия бранш и цялата ни стопанска система. От позицията на Българска народна банка и с оглед задачите за преодоляване на инфлацията доста е значимо страната да не поема обилни спомагателни непрекъснати разноски, против които не стоят непрекъснати доходи.

" Има две групи от опасности, свързани с сходен метод: (1) заплаха от инфлационна спирала; и (2) нужда от мъчителни фискални корекции в недалечно бъдеще, без значение дали това ще стане по линия на приходите, т.е. посредством нарастване на налозите или посредством орязване на разноските. Наред с външните фактори, това би довело до една доста по-комплицирана макроикономическа среда за българските банки ",посочи Димитър Радев.

Управителят акцентира, че от позиция на външните фактори и тяхното в допълнение усложняване и утежняване с войната в Украйна най-съществено значение ще имат решенията на огромните водещи централни банки, в нашия случай на първо място на ЕЦБ.

" Има към този момент ясни анонси за три неща, които ще се случат в границите на третото тримесечие на тази година:

(1) ефикасното преустановяване при започване на месец юли на чистите покупки на активи от страна на ЕЦБ;

(2) следващо нарастване на референтните лихви;

(3) ново нарастване на лихвите през месец септември, тъй че до края на тримесечието да се излезе от територията на негативните лихви. Очевидно идващите месеци и най-малко година ще бъдем изправени пред предизвикването да се откри доста сложният баланс сред ограниченията за преодоляване на инфлацията и ограниченията за попречване на криза ", разяснява Радев.

Според гуверньора в тази комплицирана конюктура изходната позиция на банковия бранш остава доста добра. Показателите за финансова адекватност, ликвидно покритие и доходност са над междинните за Европейски Съюз. Независимо от усложнената макроикономическа среда продължава наклонността на понижаване на неприятните заеми.

" Следователно ние се изправяме пред новите провокации добре готови. Добрата ни изходна позиция би трябвало да бъде подкрепена с съответни дейности. Развитието на макроикономическите процеси и смяната в лихвения цикъл несъмнено изискват нараснало внимание във връзка с кредитния риск, изключително в сегмента на жилищното кредитиране. Увеличаването на лихвите в комбиниране с очертаващата се динамичност в размера и цената на дълга постанова нараснало внимание и във връзка с портфейла с ДЦК ", съобщи Димитър Радев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР