През следващата 2018 година, Индия за първи път ще изпрати

...
През следващата 2018 година, Индия за първи път ще изпрати
Коментари Харесай

И Индия ще каца на Луната

През идната 2018 година, Индия за първи път ще изпрати собствен роувър на Луната. Индийската галактическа организация – Indian Space Research Organisation (ISRO), ще реализира първата си лунна задача с кацане и придвижване на лунен роувър по повърхността на земния сателит.

Плановете са това да се случи през март 2018 година. Операцията е наречена Чандраяаан – 2 (Chandrayaan – 2). Предходната задача, Chandrayaan-1, включваше изпращане на галактическа сонда в орбита към Луната. За страдание след прочут интервал в деяние, през 2008 година, сондата изгуби орбитата си и изчезна. Индийският уред беше открит да се рее без посока из космоса чак през 2016 година от НАСА.

Предстоящото изстрелване на новия уред към Луната дава обещание да реализира забавна задача. Всъщност с него ще бъдат изстреляни три устройства. Един галактически уред, който ще остане в орбита към Луната, един който ще се приземи на повърхността й, с цел да остави там роувъра и самият лунен всъдеход.

След кацането на лунната повърхнина, роувърът ще учи околната среда, както и състава на лунната обвивка, до момента в който апаратът в орбита към Луната ще сътвори детайлна триизмерна карта на лунната повърхнина, оповестяват от ISRO. Става ясно, че задачата ще бъде осъществена с релативно доста невисок бюджет от едвам 93 милиона $. Ако задачата успее, това ще бъде впечатляващо достижение, написа списание Nature.

Индийската галактическа организация има и други забавни планове. Програмата Aditya ще учи слънцето, а XPoSat ще учи галактическата радиация.

След Съединени американски щати, Русия и Китай, Индия ще бъде идната страна с уред, който каца на Луната. През 2013 година Китай приземи първият си лунен роувър на спътника на Земята, само че към момента няма съответни проекти за кацане на екипаж на луната.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР