През сезон 2003/2004 г. Арсенал не допуска нито една загуба

...
През сезон 2003/2004 г. Арсенал не допуска нито една загуба
Коментари Харесай

Непобедимият Коло Туре идва за Мача на Надеждата

През сезон 2003/2004 година Арсенал не позволява нито една загуба в цялата си акция в британската Висша лига. Заради това отборът на Арсен Венгер носи гордия прякор " Непобедимите ". И един от главните играчи на този тим е Коло Туре. Роденият през 1981-а година в Кот д'Ивоар бранител идва в София на 6 септември, с цел да се включи в " Мача на вярата ", който ще се играе на Националния стадион " Васил Левски " и е проведен от фондация " Стилиян Петров ". Събраните средства ще бъдат дарени за подобряването на изискванията за лекуване на онкологични болести в България.

Коло Абиб Туре е роден на 19 март 1981 година в Буаке, Кот д'Ивоар. Започва кариерата си в локалния гранд АСЕК Мимозас. След къси проби подписва с Арсенал на 14 февруари 2002 година, като за него са платени единствено 150 000 лири.

В началото Венгер го опитва като отбранителен полузащитник и десен бек, само че разкрива същинския си капацитет в центъра на отбраната, където прави непробиваема двойка със Сол Кембъл. В сезона на " Непобедимите " изиграва 36 мача от 38 вероятни. Освен купата с Арсенал печели два пъти купата на Англия (2003 и 2005 г.) и два пъти суперкупата (2002 и 2004 г.). Играе във финала за купата на лигата през 2007 година и в този на Шампионската лига през 2006 година, изгубен от Барселона с 1:2.

На 28 юли 2009 година Манчестър Сити заплаща за него 14 милиона лири. Година по-късно към него се причислява и по-малкия му брат Яя. И двамата извеждат отбора до първата му купа след пауза от 44 години през 2012 година През същата година печели и суперкупата.

Коло е един от единствено 11 играчи в историята, които са печелили купата в Премиершип с два клуба. Останалите са Джеймс Милнър (Манчестър Сити и Ливърпул), Рияд Марез (Манчестър Сити и Лестър), Ашли Коул (Арсенал и Челси), Н'Голо Канте (Лестър и Челси), Гаел Клиши (Арсенал и Манчестър Сити), Карлос Тевес (Манчестър Юнайтед и Манчестър Сити), Никола Анелка (Арсенал и Челси), Хенинг Берг (Блекбърн и Манчестър Юнайтед), Марк Шварцер (Челси и Лестър) и Робърт Хут (Челси и Лестър).

На 28 май 2013 година Ливърпул афишира, че е привлякъл Коло Туре като свободен сътрудник. И на 1 май 2015 година се изправя за първи път против Яя в формален мач, като се появява като запаса в 83-ата мин против Манчестър Сити при триумфа с 2:1 на " Анфийлд ". С Ливърпул записва два изгубени финала - за купата на лигата и Лига Европа през 2016 година, като по-късно е освободен.

По покана на някогашния си ментор в Ливърпул Брендън Роджърс подписва едногодишен контракт с шотландския гранд Селтик на 24 юли 2016 година И с него записва домакински требъл - шампионска купа, купа и купа на лигата. В шампионата по табиет Туре записва още един сезон без загуба.

Туре е втори във безконечната класация на националния тим на Кот д'Ивоар със 120 мача, единствено три по-малко от Дидие Зокора. Вкарал е и 7 гола. Шампион на Африка за 2015 година и вицешампион през 2006 и 2012 година Участва и на три международни шампионати (Германия-2006, Южна Африка-2010 и Бразилия-2014).

След края на кариерата си става треньор. Първо в младежкия народен тим на Кот д'Ивоар като асистент. Привлечен е като механически помощник на Брендън Роджърс в Селтик, като дружно с него се мести в Лестър. За последно бе управител на Уигън в Чемпиъншип, само че бе уволнен на 26 януари тази година.

Коло Туре има и персонална причина да взе участие в " Мача на Надеждата ". Двамата с Яя и сестра им Белинда изгубиха най-малкия си брат Ибрахим от онкологично заболяване. Той умря едвам на 28 година на 19 юни 2014 година Той също бе футболист, направил кариера в Украйна, Франция, Сирия, Египет и Ливан.

Коло Туре се причислява към тима на Световните звезди, където ще играят още Гари Кейхил, Максуел, Юри Джоркаеф, Гарет Бари, Гайска Мендиета, Рой Кийн, Хенрик Ларсон, Робер Пирес, Луис Гарсия, Неманя Видич, Джо Коул, Шей Гивън, Стюърт Даунинг, Ашли Йънг, Ричард Дън и Джеймс Колинс. Отборът е поверен на легендата Мартин О'Нийл.

Селекционерът на българската групировка Димитър Димитров-Херо ще може да избира и от Христо Стоичков, Димитър Бербатов, Наско Сираков, Мартин Петров, Мариян Христов, Георги Пеев, Милен Петков, Христо Йовов, Валери Божинов, Илия Груев, Радостин Кишишев, Красимир Балъков, Илиан Илиев, Здравко Здравков, Илиян Стоянов, Димитър Иванков и Росен Кирилов.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР