През септември средствата на руснаците в банките са намалели с

...
През септември средствата на руснаците в банките са намалели с
Коментари Харесай

Руснаците изтеглиха над 500 милиарда рубли от банките покрай мобилизацията

През септември средствата на руснаците в банките са намалели с съвсем 500 милиарда рубли (около 8,3 милиарда долара), което е 1,4% от всички спестявания на жители.

Това е разследване от нарасналото търсене на пари в брой и заминаването на руснаци зад граница след началото на частичната готовност, оповестиха от Централната банка на страната, написа РБК.

Както следва от статистиката на Централната банка, това е рекорден отлив след началото на рецесията - през февруари 2022 година от сметките по депозити на физически лица бяха изтеглени общо 1,2 трилиона рубли.

От Централната банка на Русия показват, че през втората половина на септември е настъпил нов забележителен отлив на средства от банките.

" Увеличава се броят на напусналите страната хора, които са взели със себе си пари в брой. Освен това, жителите са склонни да теглят пари в брой в обстановка на стрес или неустановеност, какъвто беше казусът да вземем за пример при започване на годината, само че по-късно нормално връщат парите си в банките ", се споделя в обзора на регулатора.

В обзора на Централната банка се отбелязва още, че новото " приключване " на средства на семействата от банките през септември се отнася главно за сметки в задгранична валута - през месеца те са намалели със 7,1 милиарда $, или 427 милиарда рубли.

Това може да се смята и за най-много от март 2022 година, когато валутните сметки и депозити бяха намалели с $9,9 милиарда, или 783 милиарда рубли.

От Централната банка означават още, че от началото на октомври банките в Русия са почнали да подвигат лихвите по депозити, с цел да преустановят оттока на парични средства.
 Руската Централна банка изненадващо още веднъж внезапно смъкна главната рента
Руската Централна банка изненадващо още веднъж внезапно смъкна главната рента

Очакванията са темпът на инфлацията да се понижава
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР