През септември предстои стартирането на преговорите с ЕП. Искаме силна

...
През септември предстои стартирането на преговорите с ЕП. Искаме силна
Коментари Харесай

През септември предстои стартирането на преговорите с ЕП за създаването на силна киберагенция

През септември следва стартирането на договарянията с Екологичен потенциал. Искаме мощна киберагенция с човешки и финансов запас. Това сподели пред публицисти във Варна комисарят по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел.

„ Държавите членки да могат в миг, когато открият накърнимост, както случая в България, да се възползват непосредствено и директно от експертизата, която организацията е натрупала “, изясни тя.

„ Имаме нарастване от над 300% на хакерските атаки за последните две години “, съобщи Мария Габриел, представена от Фокус.

„ Последствията от хакерските атаки са извънредно огромни. Анализи демонстрират, че до 2021 година чисто финансово те могат да доближат 6 милиарда лв. като загуби “, посочи еврокомисарят.

„ Киберсигурността ще продължава да бъде водеща тематика. За нас е най-важно, че Европейска комисия ясно адресира този проблем “, уточни Мария Габриел и напомни, че по време на Българското председателство е реализирана обща позиция на Съвета по тематиката. „ За първи път предлагаме европейска система за узаконяване на артикули. За мен като консуматор е значимо да знам на какво равнище на сигурност дава отговор продуктът, който си закупувам. За компаниите и за бизнеса също ще бъде толкоз значимо, когато един документ е годен за една страна членка, да бъде годен за целия Европейски Съюз “, уточни тя.

„ Ще продължим да работим и по съставянето на мрежа от центрове, в които киберсигурността да бъде водещ фактор. Да притеглим специалисти и да се работи върху това да се изпреварват част от дейностите “, сподели още еврокомисарят.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР