През септември миналата година парламентът прие въвеждането на задължителни колани

...
През септември миналата година парламентът прие въвеждането на задължителни колани
Коментари Харесай

Коланите в автобусите могат да спасят 10 000 души годишно

През септември предходната година Народното събрание одобри въвеждането на наложителни колани в рейсовете у нас. Повод за незабавната корекция стана тежката злополука край Своге, при която 17 души изгубиха живота си. Решението влезе в действие през юни тази година. Комисар Бойко Рановски - шеф на изпълнителна организация "Автомобилна администрация " разяснява тематиката пред Българска национална телевизия.

"Коланите, по проучване на Европейска комисия, могат да спасят 10 000 човешки живота годишно. В края на юни влезе условието всички рейсове да бъдат оборудвани с колани. За страдание не във всички рейсове има колани ", сподели Рановски.

Автобусите в страната са към 20 000, от тях към 13 000 са включени в лицензи и с тях се прави публичен транспорт.

"Единственото място, където може да се откри дали са оборудвани с предпазни колани е при осъществяването на годишните механически прегледи. За страдание има рейсове, които и без да са оборудвани минават механически обзор, само че това е маркирано в протокола за прегледа ", сподели Рановски.

Въвеждането на наложителни колани и видеорегистратори в междуградските рейсове беше признато дефинитивно през септември 2018 година Изискването важи за всички транспортни средства от категории D1, D1Е, D или DE. Дотогава условие за наложително прилагане на колани имаше единствено за рейсовете, които фабрично са оборудвани с такива. Фирмите ще заплащат санкции от 3000 лв., в случай че употребяват рейсове, които не дават отговор на условието.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР