През септември 2022 г. общият показател на бизнес климата в

...
През септември 2022 г. общият показател на бизнес климата в
Коментари Харесай

Леко подобрение на бизнес климата през септември

През септември 2022 година общият индикатор на бизнес климата в България се усилва с 0.8 пункта спрямо предходния месец, като покачване на индикатора се следи в индустрията, търговията на дребно и бранша на услугите. В строителството упованията на мениджърите са по-скоро отрицателни. Това демонстрира анкетата на Националния статистически институт,

Промишленост

Съставният индикатор „ бизнес климат в индустрията “ нараства с 0.5 пункта основно заради удобните оценки на промишлените бизнесмени за актуалното положение на предприятията. Същевременно обаче актуалната индустриална интензивност се прави оценка като резервирана, като и прогнозите за активността през идващите три месеца се утежняват.

Несигурната икономическа среда и дефицитът на работна мощ остават главните фактори, затрудняващи активността на предприятията, като през последния месец се регистрира усилване на негативното им влияние.

Очакванията на мениджърите по отношение на продажните цени в индустрията през идващите три месеца са в посока на нарастване.

Строителство

През септември съставният индикатор „ бизнес климат в строителството “ се намалява с 1.1 пункта вследствие на песимистичните упованията на строителните бизнесмени за бизнес положението на предприятията през идващите шест месеца.

По-умерени са и прогнозите им за строителната интензивност през идващите три месеца, като анкетата регистрира и нарастване на броя на клиентите със закъснения в заплащанията.

Най-сериозните проблеми за развиването на бизнеса в бранша не престават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда, цените на материалите и дефицитът на работна мощ.

По отношение на продажните цени в строителството 42% от мениджърите плануват те да се усилят през идващите три месеца.

Търговия на дребно

Съставният индикатор „ бизнес климат в търговията на дребно “ се повишава с 2.6 пункта, което се дължи на усъвършенстваните оценки и по-благоприятните упования на търговците на дребно за бизнес положението на предприятията.

Мненията им по отношение на размера на продажбите и поръчките към доставчиците през идващите три месеца са също по-позитивни.

Несигурната икономическа среда, конкуренцията в сектора и незадоволителното търсене остават главните спънки за активността на предприятията, като спрямо август се следи понижение на отрицателното им въздействие.

Относно продажните цени 39.6% от търговците на дребно предвиждат те да се покачат през идващите три месеца.

Услуги

През септември съставният индикатор „ бизнес климат в бранша на услугите “ нараства с 1.6 пункта вследствие на оптимистичните оценки на мениджърите за актуалното бизнес положение на предприятията. По отношение на търсенето на услуги актуалната наклонност се прави оценка като удобна, до момента в който упованията за идващите три месеца остават резервирани.

Най-сериозните усложнения за развиването на бизнеса не престават да са свързани с несигурната икономическа среда, конкуренцията в сектора и дефицитът на работна мощ.

Според анкетата делът на мениджърите, които чакат продажните цени в бранша на услугите да се усилят през идващите три месеца, е 20.9%.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР