През септември 1918 г. чикагската полиция задържа млада дама в

...
През септември 1918 г. чикагската полиция задържа млада дама в
Коментари Харесай

Как една медицинска сестра забогатя покрай испанския грип

През септември 1918 година чикагската полиция задържа млада дама в лобито на хотел La Salle. Обвинението е, че е съумяла да осребри чекове, които никой от потърпевшите не си спомня в миналото да е писал. Заподозряната е откарана в полицейско ръководство, само че там съумява да избяга и по този начин и не дава отговор по какъв начин се е сдобила с тях. Това е историята на Джулия Лаянс, известна още като „ Хлъзгавата Джули “.

23-годишната хубост обичала да носи диаманти, кожени палта и да се покрива в бижута. Парите идвали от едно доста забавно странично занятие – преобличала се като сестра и незабавно започвала да се грижи за пациентите заболели от испански грип. Истината е, че нито една сестра по това време не била свободна за домашни визитации, само че и Джули не била част от медицинския личен състав.

Първото и занятие било да открива богатите пациенти и да събира всичко, което имат, на практика не можела да им „ помогне “ по различен метод. Преди да стартира да прави обирите си в болница, дамата предпочитала да обикаля скъпите квартали на града и с най-чаровната си усмивка да предлага своите услуги на заможните фамилии. Никой не я подозирал, само че откакто и тя самата не знаела по какъв начин да обслужи своите клиенти, множеството умирали в доста съществени болки.

Близо 100 години, преди да се появи ковид, испанският вирус съумява да вземе повече от половин милион жертви в Съединени американски щати и към 50 милиона в света. И както нормално се случва, медицинските сестри са постоянно на първа линия, с цел да оказват помощ на потърпевшите. Пандемията обаче има потребност от колкото се може повече хора и в този миг липсвал нужен личен състав. Съответно Джулия побързала да се възползва от тази опция. Никой нямал време да ревизира нейните умения и откакто се записала в домашния указател на медицинските сестри, почнала да получава най-различни повиквателни, само че постоянно избирала богатите пациенти.

Била нужна единствено здравна униформа и като единствена инвестиция в тази машинация, не било изключително мъчно да се снабди с нея. Срещу сумата от 5 $, тя можела да взима бутилка О2, само че нейните пациенти били таксувани сред 63 до 85 $ – към 1077 $ през днешния ден. В една от къщите, около парите, съумяла да задигне два пръстена, тоалет на млада дама и други скъпоценности. Според следствието, Джулия имала и сътрудник в закононарушенията, който доставял медикаменти и други опиати.

Обикновено пишел подправени предписания, около истинските, с цел да може измамата да наподобява още по-реална. Вечерта, в която подправената здравна сестра съумява да избяга, полицията даже не подозира какъв брой тъкмо е съумяла да открадне. С малко повече подслушване на телефони и разкриване на приятелите ѝ, един по един всеки стартира да загатва местоположението на Джулия. В един от диалозите излиза наяве, че сестрата е вдигнала мерника на Чарли гърка – собственик на безценен ресторант.

Преди да отиде да поеме нощната работа, Джулия е арестувана. Когато попитали Чарли от какъв брой време познава новата здравна сестра, той дал отговор, че е на работа при него през последните 10 дни. Освен кражбите, Джулия постоянно трябвало да упоява с конски дози своите пациенти и мнозина даже не се разсънват. На идващия ден дамата е изправена пред повече от 50 потърпевши, наложена е гаранция от 13 000 $ или 190 000 $ на днешните пари.

На връщане шериф Хики вози „ Хлъзгавата Джули “ в елементарна кола и не може да си изясни по какъв начин дамата скача от колата и се качва в друга, която е чакала на съответна улица. След това поправя версията си и споделя, че арестуваната желала да мине през банката и да изтегли пари, с които да заплати своята гаранция. По неговите думи е бил нужен единствено един миг, с цел да изчезне. Не могат да я открият цяла година, преследвайки я през разнообразни медицински регистри, съумяват да я открият в бляскав дом на Фулертън бул..

Споделя, че в последната година е съумяла да се омъжи и е бил на меден месец и заради тази причина е била неоткриваема в града. Когато за следващ път се изправя в съда, декларира, че е била принудена от тайфа крадци да прави всички изброени кражби. Тази версия не издържала. Джули се пробвала да се направи и на луда, само че даже и това не помогнало, най-после е наказана на 10 години затвор за всички измами. До през днешния ден още не е несъмнено какъв брой тъкмо пари е съумяла да задигне.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР