През ръцете му са минали тонове отпадъци. Артур Бордало -

...
През ръцете му са минали тонове отпадъци. Артур Бордало -
Коментари Харесай

Зелена светлина: Артур Бордало и неговото изкуство от отпадъци

През ръцете му са минали тонове боклуци. Артур Бордало - португалецът, който ловко трансформира ненужните предмети в изкуство. С творбите си той не търси съвършенство, а провокация. Артистична плесница към бездушното изразходване. Последните му произведения са отдадени на животните - изчезващи типове. Сътворени са от предмети, които ги убиват.

Артур Бордало, махленски създател: Не, концепцията ми не е да сътворявам красиви предмети от боклуци. А да накарам хората да спрат и да погледнат какво оставят зад себе си. С нашите привички ние унищожаваме света. Животните може би най-добре пресъздават природата, а те са и най-близки като създания до хората.
Отпадъците за едни са богатство, за други - отпадък, уверен е португалецът. За това е избрал да работи с тях. За творбите си той употребява основно пластмаса - главният палач на природата.
Артур Бордало: Какво да вършим с предметите, които не могат да бъдат употребявани още веднъж ли? Например, в нашето студио не изхвърляме нищо. Дори предмети, които мислим, че в никакъв случай няма да ни потрябват. След две години се появява някой план и те се оказват съвършени за него. Знаете ли, всеки предмет може да има втори живот. Или най-малко да бъде рециклиран.
Стените на изложбените зали от дълго време са отеснели за Артур Бордало. Казва, че постоянно е предпочитал улицата, тъй като го зарежда
Артур Бордало: Една от най-интересните аргументи да се работи на улицата, това е дано го нарека - публичното пространство. Да, тъй като това е пространство, в което ти можеш да общуваш с голям брой хора. А не е належащо хората да идват в галерии, на изложения, музеи, с цел да се насладят на изкуството. Уличното изкуство е като реклама, която хората би трябвало да употребяват. На улицата мога да споделя моите хрумвания, убеждения - всичко, което ме вълнува.
Симбиоза, която Бордало е постигнал с уличното пространство и която трансформира работите му в изкуство, а него - в един от най-известните улични създатели в света.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР