През пролетта на миналата година украинската армия изпитваше отчаян недостиг

...
През пролетта на миналата година украинската армия изпитваше отчаян недостиг
Коментари Харесай

Die Welt: България – страната, която тайно спаси Украйна

През пролетта на предходната година украинската войска изпитваше обезверен дефицит на гориво и муниции от руски диаметър, нужни за битката против руснаците, написа немският ежедневник " Велт ", представен от изданието " Политико " и Българска телеграфна агенция. Спасението идва от непредвидена страна: България.

Заради разединената си вътрешна политика – и проруския уклон на огромна част от елита – София се стараеше по време на нашествието да акцентира, че не въоръжава Украйна, отбелязва " Политико ".

Това обаче е било димна завеса, съгласно следствие на немския ежедневник " Велт ". Благодарение на извънредни изявленията с украинския външен министър Дмитро Кулеба, някогашния български министър председател Кирил Петков и неговия финансов министър Асен Василев, изданието е сглобило картината на това по какъв начин България се е намесила във войната и е употребила медиатори, с цел да обезпечи на Киев жизненоважни доставки на оръжия, муниции и дизелово гориво в сериозен миг от сраженията предходната година.

Докато Петков, който беше министър председател на България при започване на войната, се опитвал да насочи страната към по-западна и пронатовска траектория, на него му се налагало да се оправя с натоварен напън от страна на прокремълски политици, в това число измежду неговите съдружни сътрудници социалисти, които са наследници на остарялата комунистическа партия, пишат немските публицисти. Публично Петков отхвърляше концепцията, че България би могла да въоръжава Украйна.

Но Петков и Василев, които в този момент са политици от опозицията, нарушиха мълчанието си по отношение на същинския мащаб на ролята на България предходната пролет.

Докато социалистическата партия в София наричаше българските доставки на оръжия за Украйна " алена линия ", чиновници на Петков употребявали компании медиатори в България и чужбина, с цел да изпращат доставки по въздух и суша през Румъния, Унгария и Полша. " Смятаме, че към една трета от боеприпасите, които бяха нужни на украинската войска в ранната фаза на войната, пристигнаха от България ", сподели Петков пред " Велт ", представен от " Политико ".

Правителството в Киев също удостовери тази информация. " Кирил Петков сподели честност и аз постоянно ще му бъда признателен, че употребява всичките си политически умения, с цел да откри решение ", съобщи украинският външен министър Дмитро Кулеба в изявление за " Ди Велт ". По негови думи историята е елементарна: Някои членове на обединението в България застанали на страната на Русия, а Петков решил " да бъде на вярната страна на историята и да ни помогне да се защитим от доста по-силния зложелател ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР