През пролетта на 2021 г., когато ограниченията заради пандемията започнаха

...
През пролетта на 2021 г., когато ограниченията заради пандемията започнаха
Коментари Харесай

Петзвезден лукс: Мадрид се включва в надпреварата за богати туристи

През пролетта на 2021 година, когато рестриктивните мерки поради пандемията започнаха да понижават, туристите, които се завърнаха в Мадрид, откриха, че центърът на града е друг, написа Reuters.

Районът, по-известен с евтините си хостели, неугледните магазини за сувенири и задръстените от коли пътища, в този момент има по-широки тротоари, пешеходни зони и улици, които съгласно кметството са по-безопасни и чисти.

Новият образ е част от проекта на града да притегли огромни вериги петзвездни хотели, защото се стреми към прогрес в надпреварата в бранша на първокласния туризъм, където до момента в Европа преобладават Париж, Лондон и Милано.

В центъра на испанската столица към този момент има първокласни хотели, отбелязва Reuters. Four Seasons Hotels Ltd. откри хотел покрай централния площад Пуерта дел Сол след реконструкцията на седем здания, в това число някогашен банков клон. Комплексът с повърхност 1500 кв. м включва търговски център за първокласни марки, измежду които Dior и Hermes.

Marriott International отвори още веднъж Santo Mauro Palace след ремонтните действия по време на пандемията, а през юни стартира обновяването на Westin Palace с още 400 стаи. Близкият " Риц " неотдавна беше осъвременен и трансфорат в първокласната марка " Mandarin Oriental Ritz ".

Universal Music също избра Мадрид за откриването на първия си петзвезден хотел. " Избрахме Мадрид, защото от години той е едва показан в първокласния сегмент ", изяснява Ричард Брекелманс, вицепрезидент на Marriott за Южна Европа, като показва изобилието от музеи на изкуствата, театри и заведения за хранене в града като негова съществена притегателна мощ.

Мадрид се надява да избегне пренасищането, следено в Барселона или Балеарските острови, като в същото време залага на това, че първокласният бранш ще му помогне да генерира същите доходи.

Барселона, в противен случай, лимитира строителството или разширението на хотели в центъра, с цел да се оправи с неуправляемия брой задгранични гости.

Според отчет на компанията за услуги в региона на комерсиалните недвижими парцели JLL до края на 2023 година в Мадрид ще има над 2700 първокласни хотелски стаи, което е с 50% повече спрямо преди 10 години.

Градът има 33 нови хотела в развой на създаване, половината от които са в първокласния сегмент, спрямо 13 плана в Барселона, се споделя в различен отчет на консултантската компания Colliers.

Инвестициите в хотели в Мадрид възлизат на рекордните 802 млн. евро през 2022 година, което е три пъти повече от тези в Барселона, сочи отчетът.

" Видяхме огромен капацитет. Досега Мадрид беше чужд в Съединени американски щати ", сподели Карлос Ербъроу, общоприет шеф на първия хотел Thompson в Европа за Hyatt Hotels Corp., който отвори в Мадрид в края на 2022 година " Ангажиментът, който управляващите в Мадрид демонстрират към хотелите, спрямо този в Барселона е доста по-голям ", безапелационен е той.

Навлизането на първокласните хотели означи нов връх в цените на стаите.

Антонио Каталан, сътрудник в хотел Santo Mauro Palace, споделя, че най-скъпите стаи са се нараснали от към 400 евро за нощувка преди пандемията до 1200 евро за нощувка в този момент. Заетостта е останала постоянна, макар че цените на стаите са се повишили, обявиха пред Reuters от управата на други първокласни хотели.

" Все още имаме цени на половина по-ниски от тези в Париж и по-ниски от тези в Рим ", прибавя Каталан. Трима шефове на други първокласни хотели чакат цените да се покачат още повече през идващите години.

Веригите заведения за хранене ги следват.

Robuchon International, собственик на 15 звезди " Мишлен " за всички свои обекти, откри предходната година триетажен ресторант в Мадрид.

Алехандро Питашни, аржентински вложител, е отворил четири ресторанта в испанската столица от 2018 година насам. Той е вложил и в първокласни жилища за краткосрочно отдаване чартърен и се стреми да закупи хотел тази година. " Аз съм оптимист във връзка с туристическата промишленост в Мадрид ", безапелационен е той.

Заможните американци към този момент стартират да включват Мадрид в своите европейски пътувания, споделят мениджърите. Броят на американските туристи в Испания се е нараснал с 25% през април в съпоставяне със същия месец на 2019 година, сочат формалните данни. Някои мениджъри виждат и нарастване на броя на посетителите от Азия.

Залогът за разкош се отразява на разноските. Чуждестранните туристи в Мадрид са похарчили 336 евро дневно през април тази година - два пъти над междинното за страната.

" Стремим се да обхванем задграничните туристи, които харчат най-вече ", съобщи шефът на туристическия отдел на Мадрид Луис Мартин.

Авиокомпаниите също са в час.

Испанската Iberia разшири полетите си до Съединени американски щати и Латинска Америка това лято с 15% спрямо 2019 година, а Air China преди малко усили полетите до Мадрид от един на четири седмично. China Eastern ще има пет полета седмично до Мадрид от този месец.

Всичко това значи повече работни места.

Заетостта в туристическия бранш на Мадрид е повишена с 15% от 2019 година насам, спрямо 5,4% в народен мащаб. По-голямата част от този растеж е в четири- и петзвездните хотели, изяснява Хосе Мария Мартинес от синдиката CCOO.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР