През празничните дни в Спасителния център за диви животни в

...
През празничните дни в Спасителния център за диви животни в
Коментари Харесай

Малки лешояди ще се излюпят в Спасителния център за диви животни в Стара Загора

През празничните дни в Спасителния център за диви животни в Стара Загора две двойки лешояди снесоха яйца. И двата типа - космат и белоглав лешояд, са редки за България. Еколозите работят от години за връщането на тези птици в нашата природа.



Брадатите лешояди нормално снасят по две яйца на година, тъй че може да имаме и втори късмет, описа в „ Тази заран “ Андреана Дичева от Център за диви животни.

До момента двойката брадати лешояди са отгледали 9 дребни. Те са изпратени в Испания и Франция като някои от тях са пуснати на независимост.

Други останаха като попълване на размножителни двойки в зоопаркове. За страдание към момента не ги освобождаваме в България, защото двойките, които имаме, са за подкрепяне на популацията на типа в Западна Европа. Скоро се надяваме да имаме опцията да освобождаваме нашите дребни в България и да възстановим типа и у нас, описа още Дичева.

Докато брадатият лешояд не може да се срещне в дивата природа у нас, белоглавият – може.

За тяхното възобновяване работим към този момент съвсем 20 години. Срещат се на няколко места в България – в Източни Родопи. Работим за възобновяване им и във Врачанския Балкан, Стара планина и Кресненското дефиле, посочи Андреана Дичева.

Лешоядът е доста значим за природата, защото има неповторимата функционалност да я почиства от всевъзможни умрели животни, добави тя.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР