През последното тримесечие на 2023 г. и за цялата година

...
През последното тримесечие на 2023 г. и за цялата година
Коментари Харесай

Рекордно прехвърляне на пенсионни средства: Как осигурените лица преоценяват спестяванията си?

През последното тримесечие на 2023 година и за цялата година беше регистрирана забележителна интензивност в бранша на спомагателното пенсионно обезпечаване в България , според последните данни, оповестени от Управление „ Осигурителен контрол “ на Комисията за финансов контрол. Наблюдаваните промени в присъединяване и прехвърлянето на средства сред другите пенсионни фондове отразяват дейното ръководство на пенсионните спестявания от страна на обезпечените лица .

Бяха подадени общо 99 976 заявки за смяна на присъединяване и прекачване на средства, като 77 712 обезпечени лица трансформираха своето присъединяване, прехвърляйки средства на обща стойност 353 711 269 лв. .

През 2023 година 343 330 обезпечени лица се възползваха от опцията за смяна в присъединяване, като общата сума на трансферираните средства доближи 1 488 775 012 лв. .

Тази интензивност акцентира значимостта на информираността и дейното присъединяване на обезпечените лица в ръководството на техните спомагателни пенсионни спестявания . Промените в присъединяване и прехвърлянето на средства могат да бъдат подтиквани от разнообразни фактори, в това число търсенето на по-добра рентабилност, промени в икономическата среда, или желанията на обезпечените лица във връзка с риска и възвръщаемостта на вложенията.

Данните регистрирани от Комисията за финансов контрол са значим знак за динамичността и здравето на бранша на спомагателното пенсионно обезпечаване в България . Те дават скъпа информация както за участниците на пазара, по този начин и за регулаторните органи, наблягайки смисъла на прозрачността и дейното ръководство на пенсионните фондове.

Активността на обезпечените лица в прехвърлянето на пенсионни средства през 2023 година е явен знак за възходящата осведоменост и ангажираност при ръководството на спомагателните пенсионни спестявания. Това от своя страна може да способства за по-стабилно и динамично развиване на пенсионния бранш, увеличавайки доверието на обезпечените лица в системата за в допълнение пенсионно обезпечаване.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР