През последното десетилетие бяха открити хиляди екзопланети (планети, орбитиращи звезди,

...
През последното десетилетие бяха открити хиляди екзопланети (планети, орбитиращи звезди,
Коментари Харесай

С технологии като нашите извънземните в съседните светове вероятно знаят, че Земята е обитаема

През последното десетилетие бяха открити хиляди екзопланети (планети, орбитиращи звезди, разнообразни от Слънцето), като няколко от тях имат потенциала да бъдат обитаеми. В научното издание Nature астрономи трансформираха фокуса и взеха решение да откроят тези екзопланети в галактическия квартал, чиито теоретични жители биха могли да видят по какъв начин Земята минава пред Слънцето и надлежно – да разпознаят планетата ни като годна за живот.

Проф. Лиза Калтенегер от Корнелският университет се пробва да отговори на въпроса „ Какви са възможностите извънземни достигнали равнища на софтуерно развиване, сходни на нашите, знаят, че ние сме тук? “ Освен в случай че не са задоволително близо до планетата, с цел да уловят нашите радио сигнали, вероятността може би е дребна. Те обаче най-вероятно са наясно, че Земята е годна за обитаване.

„ От позиция на екзопланетите, ние сме извънземните – споделя Катленегер. – Ние искахме да разберем кои звезди се намират на най-подходящото място, от което може да се види по какъв начин Земята блокира слънчевата светлина. “

Макар че астрономите употребяват няколко разнообразни метода, с цел да откриват екзопланети, най-успешният е обвързван с търсенето на спад в яркостта, когато планетата минава около звездата. Този директен способ не е идеален – действително ние можем да забележим единствено планети, чиято орбитална низина е подредена по подобаващ метод по отношение на нашето разположение.

Първо, Катленегер и доктор Джаки Фаерти от Американския музей за национална история вземат решение да проучат всички звезди, които се намират в границите на 100 парсека (326 светлинни години), които се намират на такова място, че от тяхна позиция Земята ще прави въпросния пренос. Така открояват общо 1402, само че Катленегер отбелязва, че до момента в който „ звездите се движат в нашия динамичен космос, този съвършен аспект ту се губи, ту се получава. “ Двете изследователки употребяват данни от „ Гая “, свързани със звездните придвижвания, с цел да прибавят всички тези галактически обекти, които през последните 5000 години са имали шанса да видят пренос на Земята (или ще имат този късмет през идващите 5000). Така общият брой на звездите доближава 2034.

Голяма част от тези звезди са червени джуджета вид M, на които шансът да съществува живот е противоречив. 14 от тях са A или B – те обаче съществуват относително малко. Съответно шансът да се е образувал комплициран живот на тях е съвсем нулев. Така оставаме с 194 звезди вид G (категорията на Слънцето) и още 189, които са малко по-топли или по-студени.

Засега знаем, че към 7 от тези звезди орбитират скалисти планети, само че тази цифра се усилва непрекъснато поради данните от спътника TESS, които получаваме непрекъснато.

Най-близката планета, пасваща на критериите на Катленегер и Фаерти, е Ross 128 b, която се намира на едвам 11 светлинни години. Ross 128 b не транзитира от позиция на Земята – ние сме я разкрили чрез други способи. Ние също не транзитираме от нейна позиция. В продължение на 3000 години обаче (период, който завършва преди 900 години), Земята е транзитирала от вероятността на Ross 128 b. Ако съществуват извънземни астрономи на нея, те най-вероятно са забелязали спадовете на яркостта на нашето Слънце и са разкрили свят, който е малко по-малък от техния личен – освен това с температури, подобаващи за съществуването на водата в течна форма. С технологии, които са доста по-модерни от нашите, те евентуално даже биха могли да открият признаци на живот земната атмосфера.

В момента и двете планети към звездата Teegarden (на 12,5 светлинни години) не могат да видят преноса на Земята, само че това ще се промени единствено след 29 години (макар че в случай че има извънземни на тях, ще им отнеме известно време, преди да ни забележат). Прословутата система Trapist-1, включваща седем планети, пък ще се намира на вярната позиция след 1642 години. Тя се намира на едвам 45 светлинни години.

Имайки поради обстоятелството, че сме разкрили напълно дребна част от екзопланетите във Вселената, Катленегер и Фаерти пресмятат, че най-вероятно съществуват 508 планети с размера на Земята, намиращи се в обитаемата зона на своето слънце, които биха могли да видят нашия пренос. 29 от тях са в радиус от 100 светлинни години – т.е. радио сигналите, които излъчваме, към този момент са достигнали до тях.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР