През последния месец сме събрали 50-60 тона стари пестициди в

...
През последния месец сме събрали 50-60 тона стари пестициди в
Коментари Харесай

Екоинспектори открили 50 тона заровени опасни пестициди за месец

„ През последния месец сме събрали 50-60 тона остарели пестициди в цялата страна ", заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров, който днес провери хода на почнала акция по почистване на склад с негодни за приложимост препарати за растителна отбрана в с. Елхово, област Стара Загора.  е 

Той изясни, че на някои от местата се постанова да се копае, защото пестицидите са заровени. Някои са в бетонни резервоари, засипани с цимент или земя, други - в полуразрушени хранилища. Най-опасни били тези, които са на територията на някогашните селскостопански летища, тъй като са с висока централизация.

„ Препаратите са извънредно рискови, правени са през 60-те години, не дават отговор на никакви стандарти и са доста нездравословни и канцерогенни. Тях ги изваждаме с приоритет. Притесняваме се, тъй като са в ръждясали бидони на по 40 години и скъсани чували. Сега би трябвало да се извадят, преопаковат, складират и да бъдат изнесени за неутрализиране в чужбина ", сподели министър Димитров.

През предходната година 3700 тона остарели пестициди са унищожени по българо-швейцарска програма. Тази година процесът продължава и в случай че бъде обезпечен задоволителен финансов рескурс се чака в границите на година и половина-две да може да се почисти всичко, показва Димитров.

Днешната акция в с. Елхово е в осъществяване на инструкции на прокурор Явор Димитров от Върховна административна прокуратура (ВАП) за неотложно изчистване на обекта заради заплаха от замърсяване на вододайна зона. 

В акцията взе участие шефа на дирекция „ Управление на отпадъците и запазване на почвите " в Министерство на околната среда и водите Славея Стоянова, експерти от Регионална инспекция за опазване на околната среда Стара Загора и от Предприятието за ръководство на дейностите по запазване на околната среда (ПУДООС). Дейността се прави от подразделението Tredi на френската Seche Group, профилирана в ръководството на рискови боклуци и  разполага с инсталация, която прави експресен разбор и на място се дефинира какъв е видът на пестицидите и по какъв начин по-безопасно да бъдат третирани.

Акцията е разпоредена от министър Димитров по отношение на постъпило искане от регионалния шеф на Стара Загора до зам.-главен прокурор Десислава Пиронева от ВАП за подпомагане в дейностите по унищожаване и неутрализиране на нерегламентирано съхранявани негодни за приложимост препарати за растителна отбрана в с. Елхово, защото складът там е оценен като рисков.

По-късно Димитров ревизира и осъществяването по почистването на остарели пестициди в два склада в старозагорското село Яворово, открити на 27 август т.г. Опасните материали от двата склада към този момент са изчистени и преопаковани.

Обектите са част от почналите поредицата инспекции, разпоредени със заповед на министър Димитров на Регионалните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ) и Басейновите дирекции на складовете за запазване на препарати за растителна отбрана с изминал период на валидност, показаха от Министерство на околната среда и водите. Разпореждането на министъра е те да бъдат оценени според от евентуалния  риск от замърсяване на повърхностните, подземните води и почвите и да бъде обезпечено безвредното предпазване на препаратите до окончателното им неутрализиране.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР