През последния месец, след диалога между Саудитска Арабия и Иран

...
През последния месец, след диалога между Саудитска Арабия и Иран
Коментари Харесай

Настъпиха големи промени в Близкия изток

През последния месец, след разговора сред Саудитска Арабия и Иран в Пекин, съвсем всеки дени има положителни вести и образци за прогрес сред страните в Близкия изток. На 8 април дипломатическата задача на Саудитска Арабия посети Техеран за разискване на детайлите към взаимното възобновяване на дипломатическите представителства. Преди това, външните министри на двете страни се срещнаха в Пекин и оповестиха публично възобновяване на двустранните връзки. С бързи темпове и висока успеваемост Саудитска Арабия и Иран демонстрират огромна откровеност и прагматични дейности за улеснението на връзките по духа на разговора в Пекин.

Саудитско-иранския разговор в Пекин даде значим образец за останалите страни в района, че взаимното схващане и разрешаването на разликите може да бъде реализирано посредством връзка и взаимни съвещания. През предишния месец взаимоотношенията сред страните в Близкия изток се усилват доста и връзките им явно се усъвършенстват.

След постигнатото съгласие сред Саудитска Арабия и Иран, мирният развой в Йемен също предизвиква новата опция за разрешаването на въпроси посредством самостоятелен разговор. Саудитска Арабия и Сирия също стигнаха до единогласие за взаимно разкриване на посолства. В края на март, външните министри на Турция и Египет се срещнаха в Кайро и оповестиха, че ще възвръщат дипломатическите връзки сред двете страни. Много анализатори считат, че това е резултат както от вътрешни, по този начин и от външни фактори.

Народите от Близкия изток от дълго време страдат от неволите на войните и копнеят за мир. В момента доста страни в района минават от „ търсене на сигурност “ към „ търсене на развиване “. Погледнато извън, през последните години Съединени американски щати форсираха „ отдръпването " си от Близкия изток и продължиха да ускоряват вниманието и ресурсите си в Азиатско-тихоокеанския район. Много страни от Близкия изток считат, че Вашингтон се е отказал от обичайните си задължения за сигурност към своите съдружници и губят доверието си в тях. Това води до търсене на стратегическо самостоятелно развиване от тяхна страна. Не единствено това, само че и справедливата позиция на Китай в този развой завоюва доверието на страните в района. Инициативата на Китай за световна сигурност беше приветствана от страните от Близкия изток и интернационалната общественост. Китай ще продължава да предизвиква сигурността и стабилността в Близкия изток и продължава да работи за съдействие, за развиване и за разцвет.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР