През последните шест месеца цената на ремонтните дейности е скочила

...
През последните шест месеца цената на ремонтните дейности е скочила
Коментари Харесай

Нов драстичен ръст на цените на ремонти и довършителни дейности

През последните шест месеца цената на ремонтните действия е скочила фрапантно - с над 30%. От една страна нарастването на цените идва от инфлацията и фрапантното повишаване на строителните материали. Други фактори в ценообразуването - цените на горивата, електричеството, газа и не на последно място - работната ръка, също дават своя сериозен отпечатък върху крайният бюджет за преоразяване на дома.

Българите обаче не губят възторг, а строителните компании споделят, че последните месеци са доста мощни за сектора. Финансирането на поправки и довършителни действия идва както от спестявания на семействата, по този начин и с банково кредитиране.

Една от главните аргументите за засиленото търсене на майстори и профилирани компании за цялостни поправки на дома е рекордното повишаване на имотния пазар. Високите цени са сериозен претекст у притежателите на остарели парцели да ги преобразят и пуснат за обмен на надалеч по-високи стойности от тези на придобиване. Подобна тактика имат и вложители в парцели на зелено или ново строителство, които приключват парцела за препродажба или отдаване чартърен. Бурният ритъм на строителството в София, Пловдив и други регионални градове в допълнение ускорява тази наклонност.

Собственици на компании за поправки обаче мъчно намират работна ръка. Много от положителните фрагменти са емигрирали в Западна Европа, където трудът им е високоплатен. Останалите от специалността упорстват за солидно възнаграждение и на родна земя. От там нараства и цената на труда, която е съществено перо в крайната сметка за поправки и довършителни действия.

Тенденции и цени

Само за последните няколко месеца цените за слагане на плочки - една от главните действия при довършителни работи, са се с вдигнали с от 30% до 50% съгласно типа на плочките. Ако при общоприети плочки цената преди няколко години бе 20 лева за кв.м., в средата на 2021 година нямаше предложения под 30 лева за кв.м., а през днешния ден трудът не пада под 40 лева за кв.м . Новите трендове за слагане на все по-големи плочки обаче се таксува надалеч по-скъпо - да вземем за пример надали ще се откри някой да ви постави гранитогрес с размери 60/120 см. за по-малко от 50 лева за кв.м .

Освен огромни плочки, клиентите избират те да са в каменни тонове. Най-предпочитани са мраморните, а за фризове, орнаменти и от време на време даже за цели бани се избират шарки, имитиращи дърво.

При шпакловките и боядисването цените също са поскъпнали на приблизително към 20 лв. за квадрат, като се включат всички действия по оправяне на стените . Майсторите регистрират, че има понижено търсене на публикуваните преди години венициански мазилки и различен вид по-луксозно осъществяване.

" Напоследък се избират по-изчистените осъществявания. Все повече хора желаят стените им даже да са напълно в бяло, като избират декорацията да е от картини, мебели, осветяване ", изясняват специалисти по ремонтни действия.

На назад във времето остава използването на гипсокартон. Той се слага единствено при жилища без външна изолираност, което го прави неупотребим при постройките ново строителство. Част от хората залагат на кнауф и при мансарди и последни етажи. Фигурите от гипсокартон, главно куфари по тавани, които бяха извънредно нашумели последните години, през днешния ден са позабравени и ползата към тях надлежно не е висок. Това е повода цените на услугите с кнауф да не са изключително поскъпнали, с изключение на, несъмнено, при индексирането поради стойностите на материала.

При жилища и къщи от висок клас, цените скачат двойно. Облицовките с камък стартират от 50 лв. за кв.м. Между 20 и 40 лв. за кв.м. излизат и дейностите по стълбища и площадки.

При подовете водещ е паркетът . Нова наклонност планува той даже да се поставя на една от стените в жилището, въпреки към този момент да има и специфичен тип - точно за стени. Отстъпват обаче всевъзможни панели и различен вид " покриване " на стените - ПВЦ панели, тапети, тухли и различен вид строителна украса. Цените при настилките също са с над 15-20% по-високи. Замазките пък стартират от 20-25 лв. за кв.м.

ВиК и Ел инсталациите при ремонтите действия също нарастват. Особено при старите жилища, където е належащо съвсем цялостната им замяна. Около 1000 лв. е единствено труда за замяна на ел. съоръжения, а при ВиК услугите цената даже е по-висока - 1500 лв..

Къртенето, чистенето, извозването и изобщо подготовката за ремонт при остарели парцели също е много скъпо перо. При дребни пространства, като хигиеничен възел и цените за тези действия стартират от 300 лв. за към 20 кв.м. повърхност за къртене - стени, под и така нататък Ако се трансформират стени, приобщават се тераси и сходни действия цените са още по-високи - 400-500 лв., съгласно площта за къртене.

Бюджет

Минимум 20-25 хиляди лв. бюджет би трябвало да отделят хора, закупили ново двустайно жилище, а при по-големите жилища надлежно най-малко 40 хиляди лв. . Това демонстрират ориентировъчните ставки, без в тях да са включени мебели. Естествено всичко е доста самостоятелно и зависи от това дали клиентите ще изберат по-базисни довършителни работи или ще заложат на бутиково осъществяване. По-скъпи и първокласни действия се избират от хората с жилища в центъра на Пловдив, както и в по-скъпи крайградски региони. В комплексите пък се залага на по-бюджетните разновидности.

Ако се ремонтира остарял апартамент, заделената сума би трябвало да е с най-малко 50% повече . Причината е, че при тях нормално има цялостно възобновяване на електрическата и ВиК инсталациите. Баните и кухните също излизат по-скъпо поради потребността да се къртят остарели плочки. При тези жилища постоянно пораждат потребности за преустрояване на жилището, надлежно създаване на нови стени или побутване на остарели.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР