През последните седмици правителството подскача по чужд дневен редОт началото

...
През последните седмици правителството подскача по чужд дневен редОт началото
Коментари Харесай

И като загърмяха пиратки под Промяната...

През последните седмици държавното управление подскача по непознат дневен ред

От началото на февруари е налице нова обстановка - сборният юношески народен тим по политика, който отгоре-отгоре ръководи сега страната, взе да губи осведомителната борба. Взе да тича след събитията, които започнаха да се задават от опозицията, от медиите, от политолозите и изобщо - от всеки, който желае. Даже сътрудниците на Политическа партия раждат в последно време повече вести, в сравнение с ръководещата партия, написа Петьо Цеков в

От държавното управление на Кирил Петков към този момент не излизат вести, а пояснения и оправдания.

Това е малко изненадващо, защото Политическа партия взе да губи тъкмо там, където преди половин година бе неоспорим водач - в метода на формулиране, шерване и налагане на послания. В връзката с обществото. Преди половин година неродената партия Политическа партия имаше двама представители - Кирил и Асен, които с добър PR надграждаха всекидневно имиджа си, с цел да се стигне до последните парламентарни избори и раждането на новата, съдружна власт. Тогава те диктуваха дневния ред на обществото. Даваха изявленията, обикаляха студията непрекъснато. Казваха - "пари има, само че доста се краде " - и всички разбираха посланието. Казваха - "Цацаров и Гешев са за промяна " - и хората схващаха защо става дума.

Сега нещата не стоят по този начин. Сега, по определението на районния министър Гроздан Караджов, някакви хора непрекъснато хвърлят пиратки в краката на новата власт, бомбички, които на доктрина не са нищо друго с изключение на пушек и тон, само че пък са задоволителни всички да се смеят за сметка на новите политици. Бомбичките избухват всекидневно, а неопитната власт не демонстрира умеене да ги заобикаля, да ги прескача, камо ли да ги връща с шут в полето на съперника. В осведомителната борба новата власт демонстрира цялостна аматьорщина.

За една-две седмици Кирил Петков бе трансфорат в “цар Киро”, бе потънал в някаква гей спекулация и отмъкнат в някакъв изцяло неясен спор с президента. Вместо да излезе безшумно от блатата, Петков се колебаеше, обмисляше, бездействаше, а след това правеше някакви некоординирани придвижвания - едвам затъне още малко.

Три дни Кирил и Асен се чудеха за какво президентът не харесва промените в "Булгаргаз " и диалозите със Северна Македония. Накрая Асен Василев сподели, че безусловно не схваща защо приказва Радев, а Кирил Петков реши да одобри думите му за... съвет, предизвестие или нещо такова... Така взема решение ли се проблем? Не, по този начин казусът се оставя да виси като прани гащи на простора.

Две тричленки на Върховен административен съд вземат решение, че законът “Магнитски” не може да се ползва в България, Пеевски и оня комичен човек от Движение за права и свободи, който приказва като в мъпет щоу, се радват и държат да покажат тази наслада на целия свят, а Асен Василев приказва баш в този миг умно: “Необходим е закон, който да уреди използването на глобите у нас”, с което просто прави резултата 0-2 за Пеевски. Да, нужен е закон. Даже Асен Василев взе да го написа още като финансов министър в служебния кабинет. Но в Народното събрание нищо не е импортирано.

Политическа партия толкоз не може да се оправи с обществения си имидж, че Кирил Петков - за който никой няма подозрение, че е 100% западняк и евроатлантик, през днешния ден наподобява като неуверен демократ но Виктор Орбан. НАТО желае да спретнем един батальон, който най-вероятно за нищо няма да послужи, а българската позиция е, че ще го създадем със лични сили и средства - тъкмо както обявиха унгарците. Това схванаха всички. Никой не разбра, че Йенс Столтенберг ни счита за "ангажиран съдружник в НАТО, който дава своя принос за груповата защита ". Никой не изясни позицията на държавното управление, че "дефицитите в българския батальон ще бъдат попълнени от съюзническите сили "...

Новата власт не може да изясни промените, които счита да организира

Когато става дума за промяна в прокуратурата, единственото, което се чува, е, че държавното управление е пратило някъде в Брюксел своя план за промени и чака той да бъде утвърден, преди да бъде показан в България... Т.е. връзка с Белгия има, само че с България - не. В същото време членове на държавното управление, да кажем - спортният министър Радостин Василев, нападат правосъдната власт, която май не била безпристрастна, щото два пъти не уважавала желанието му да впише нови членове на УС на тотото. Пак по това време Кирил Петков се среща с основния прокурор Иван Гешев, без да дава кой знае каква публичност на това. Но пък Гешев си беше дори обезпечил фотограф от другарска медия. Защо е належащо всичко това?!

Когато става дума за сливането на ВУЗ-овете, един куп представители просто се чудят това каква промяна е, а деканът на Юридическия факултет на СУ проф. Даниел Вълчев, който бе министър на образованието, просто споделя - добра концепция, но няма да се случи, пък и какво ще се промени... Действащият министър на образованието най-вероятно е изцяло прав, когато споделя: “Колкото пъти е започвал подобен спор, се изваждат причини, които торпилират цялата работа и най-после нищо не става "

Но вместо да установи този факт, акад. Николай Денков можеше просто с числа да нарисува до какво се надява да докара тази смяна.

Сливането в БДЖ е друга необяснена и неразбрана промяна. Обединение на „ Холдинг БДЖ “, „ БДЖ-Пътнически транспорти “ и „ БДЖ-Товарни транспорти “ в общо БДЖ хем е ”мащабна смяна “, хем е нещо, което сме го играли до 2007 година Констатират се още веднъж годишните големи загуби в жп превоза, пожелаваме си жп-то да не тежи на фиска, наясно сме, че цените на билетите не могат да се подвигат, преди да имаме действителна и качествена услуга, само че... всичко това може да го установи и човек, който не е виждал трен. Как ще стане промяната - още не е ясно.

Ако при започване на държавното управление бяхме наясно, че то си е сложило за цел да построи 4 моста и два тунела, в този момент сме на равнище - абе да довършим автомагистралата и тунела под Шипка. Амбицията да бъдат изхарчени над 8 милиарда за инфраструктурни планове е прелестна, само че това няма по какъв начин да се случи в България.

Тук могат за година да се откраднат 16 млрд, само че да се построи нещо за 8...

И друго - всички могат да вървят по студията и да приказват какъв брой незаконни са договорите на ГЕРБ за Автомагистрала “Хемус”, само че Гроздан Караджов е прав, когато споделя, че щом съдът не е споделил такова нещо за тях, по тях би трябвало да се заплаща. Тук някъде приказките за незаконните контракти би трябвало да изчезнат, щото по този начин стоят нещата в правовата страна. Но те не стопират - министри ги популяризират.

Един след различен кметове започнаха да се оплакват от липса на средства за осветяване и медиите незабавно започнаха да чертаят мрачни картини, а Политическа партия... образува работна група и упрекна кметовете, че те не могат да ръководят добре средствата си. Некадърници са, по тази причина хората са на мрачно. Точка.

Проблемът е, че до момента в който властта бодряшки изяснява, че пари има, цените на тока са под мораториум, а в случай че нещо не е наред, то безусловно ще се оправи, малките екрани към този момент канят специалисти, които да изясняват на хората по какъв начин да пестят ток, щото сметките станаха непостижими.

Объркването в осведомителната политика на Политическа партия проличава най-много от изявленията на Кирил Петков. От една страна, той е човек, който напълно ясно и високо споделя, че смяната е развой, че тя ще става малко по малко. Че преди да се стигне до огромните промени, би трябвало да се стартира с дребните. Примерно в договарянията със Северна Македония Петков залага първо на решения, свързани с дребни и безспорни проблеми. В същото време Кирил Петков е наясно, че никой няма да го чака, че нещата не търпят отсрочване и отсрочване. По отношение на Северна Македония “ние сме закъснели “. По отношение на други настоящи проблеми - също: "Всяка седмица групирам и ДАНС, и Бойко Рашков, и им споделям: "Нямаме време. Трябва да действаме по този начин, че да имаме действителни арести. Хората желаят действителни арести. Хората са спрели да имат вяра на хрумвания и проекти ".

А може би тук е отговорът на въпроса - Петков не е наясно дали води държавното управление на бързата смяната или държавно управление на дребните стъпки. И по тази причина връзката му куца.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР