През последните няколко седмици корабите, преминаващи през Червено море, бяха

...
През последните няколко седмици корабите, преминаващи през Червено море, бяха
Коментари Харесай

Сблъсъкът в Червено море - глътка въздух за сектора на океанските превози

През последните няколко седмици корабите, преминаващи през Червено море, бяха подложени на набези от страна на основаните в Йемен хути, което накара фирмите в бранша да трансформират маршрутите си и докара до скок в цените на товарните транспорти.

По-дългите обиколни направления към нос „ Добра вяра “ в Южна Африка доведоха до повишение на цените на океанските транспорти с до 10 000 $ за 12 метров резервоар, защото контейнеровозите пренасочиха артикули на стойност над 200 милиарда $ от водния път през Червено море, с цел да избегнат ударите.

Сега някои пазарни наблюдаващи чакат, че разстройствата могат да доведат до поврат в положението на бранша, който предходната година беше заседнал в криза.

" Що се отнася до по-високите цени през 2024 година, това може да добави доста милиарди към крайния резултат на фирмите от бранша, даже в случай че тази обстановка продължи единствено още две или три седмици ", споделя Алън Баер, основен изпълнителен шеф на логистичната компания OL USA, в имейл до CNBC.

„ Ако това продължи от три до шест месеца, облагите още веднъж постепенно ще се приближат до равнищата от 2022 година, защото оперативните разноски би трябвало да са по-ниски от тези, които превозвачите са имали по време на хаоса през 2021 и 2022 година ", споделя Баер.

Спад в корабоплаването през 2023 година

Световната корабоплавателна промишленост е в рецесия, повлечена от високите ресурси и отдръпването на потребителските разноски, изразяваща се в няколко банкрута през предходната година. Преди нападенията в Червено море цените на контейнерите за световно мореплаване бяха спаднали повече от два пъти по отношение на 2022 година, което е внезапен поврат спрямо взрива след пандемията.

През 2023 година цените Азия-Европа са били приблизително към 1550 $ за 12-метров резервоар (FEU) само че в този момент са се нараснали повече от два пъти до над 3500 $, се споделя в неотдавнашна изследователска записка на Jefferies. FEU е общоприета единица за премерване на потенциала на 40-футовите контейнери (12 метра), който е най-големият общоприет размер.

" През ноември цените бяха просто на дъното ", споделя Пол Брашиър, вицепрезидент на отдел " Превоз и интермодален превоз " в ITS Logistics, пред CNBC, като отбелязва, че това важи освен за морския превоз, само че и за транспортите с камиони.

Според данни от отчета за промишлеността John McCown Container Report през 2021 и 2022 година фирмите за контейнерни транспорти са осъществили облаги в размер на 364 милиарда $ общо, които са главозамайващи спрямо кумулативната загуба от 8,5 милиарда $, която промишлеността отбелязва от 2016 до 2019 година Но чистата ѝ облага се срутва с 95,6% на годишна база до 2,6 милиарда $ през третото тримесечие на 2023 година

Макар че неотдавнашните скокове в цените на товарните транспорти може и да не оказват помощ на спедиторите да изживеят още веднъж славните си дни след пандемията, те могат доста да покачат рентабилността си.

Брокерската компания Jefferies да вземем за пример е повишила доста прогнозите си за облагите за 2024 година на някои колоси в корабоплаването поради " по-високото потребление, по-големия потенциал и по-стегнатия баланс сред предлагането и търсенето вследствие на пренасочването на корабите от Червено море ".

Брокерската компания покачва прогнозата за EBITDA на Maersk за 2024 година с 57% до 9,3 милиарда $, на Hapag Lloyd - с над 80% до 4,3 милиарда $, а на ZIM - с 50% до 0,9 милиарда $. 

" Прогнозираме, че рецесията в товарните транспорти ще завърши тази година, най-вероятно в края на третото тримесечие ", споделя Брашиър от ITS Logistics.

По-високи ставки за по-дълго време?

Тъй като напрежението в Червено море продължава да нараства, откакто Съединени американски щати и Англия нанесоха удари по обекти на хутите, а бунтовническата формация се закани да отговори, ставките може да не се намалят скоро.

Брашиър отбелязва, че както контрактуваните ставки за морските превозвачи, по този начин и ставките на спот пазара могат да продължат да се покачват. Тарифите, които сега са в развой на договаряне, нормално се вкарват към януари-март и се фиксират до края на календарната година.

Предстоящата китайска Лунна нова година също може да докара до тяхното повишение преди затварянето на пристанищата за празника, споделя Брашир.

Преди празника обичайно се следи нарастване на износа от Азия, защото фирмите се пробват да транспортират повече товари, преди предприятията да спрат работа за най-малко две седмици.

Други наблюдаващи на промишлеността обаче считат, че към момента е прекомерно рано да се вършат дефинитивни прогнози.

Водещият анализатор на LSEG Амрит Сингх показва пред CNBC, че въпреки по-високите ставки да се чака да оказват помощ на фирмите да завоюват, има значение и какъв брой дълго ще продължи спирането.

" Участието на разнообразни многонационални военноморски сили, в това число на Военноморски сили на Съединени американски щати, може да възпре по-нататъшни офанзиви против кораби, което да докара до промяна на ставките за транспорт на товари ", споделя той.

През декември Съединени американски щати стартираха многонационална морска интервенция, наречена " Пазител на благоденствието ", в опит да защитят търговията по основния воден път.

Освен това съществува и казусът със свръхпредлагането на контейнери. Контейнерните линии започнаха да купуват кораби след рекордните облаги след пандемията, доста от които дойдоха през 2023 година и доведоха до свръхкапацитет на пазара.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР