През последните няколко години понятията умен или интелигентен град“ навлизат

...
През последните няколко години понятията умен или интелигентен град“ навлизат
Коментари Харесай

Какво е умен град и има ли приложение в България?

През последните няколко години понятията „ интелигентен или образован град “ навлизат от ден на ден в нашето всекидневие и работа, в медиите и научните среди. В огромните градове по света се възприемат от ден на ден умните технологии, които имат позитивно влияние върху метода на живот. Появиха се и голям брой изследвания за умни градове и технологии. 
Какво е интелигентен град?
Умен град може да бъде както целият град, по този начин и избрана територия от града, където се употребява електронна и софтуерна инфраструктура, като осведомителни и информационни технологии, с цел да се събират данни и вършат разбори в действително време, да се дават избрани значими услуги, с които се вземат решение градски проблеми. С повишаването на потребността от устойчиви градове в световния подтекст на изменението на климата, в концепцията за умния град е сложена околната среда и заобикалящия ни климат, включваща взаимоотношението сред технологията и природата, насърчаващо консолидираното на тактики за климата и присъединяване на жителите за адаптиране от въздействията на климата.
Какви са задачите на умния град?
Основната цел на умния град е да усъвършенства благосъстоянието и адаптирането към смяната на климата посредством даване на услуги, които поддържат всеки един от жителите. Умните градове усъвършенстват ежедневните действия на града, като да вземем за пример публичен превоз и подвижност, електро- и водоснабдяване, канализационни системи и така нататък Използвайки тези данни, локалните управляващи могат да извлекат потребна информация и да дават ефикасни решения за поправяне на преобладаващи градски проблеми.
Какви са резултатите на умния град?
Според „ Smart City Guidebook “ на Министерство на стопанската система, търговията и индустрията на Япония, неговите резултати варират в необятен диапазон и образците за предстоящи резултатите са разказани по-долу:
Общество – реализация на безвреден, първокачествен живот на жителите
Ефект от реализирането на обществено включване, което разрешава на всички поданици да живеят равноправно, посредством даване на по-ефективни градски услуги във всички области, в това число административни процедури, покупки, превоз, медицински грижи, опазване на здравето и туризъм, както и даване на услуги, които дават отговор на самостоятелните характерности и желания.
Икономика – реализация на стабилно и изобретателно градско ръководство и стопанска система
Това направление би имало позитивен резултат в няколко направления:
Създаване на среда, в която една след друга се реализират разнообразни услуги за жителите и фирмите, като се употребяват разнообразни данни и нови технологии, които съживяват районната стопанска система,Раздвижване на районната стопанска система посредством ползване и закупуване на услуги от поданици и гости, които идват и си отиват в безвреден, комфортен и удобен град, както и основаване на разнородни нововъведения посредством взаимоотношения,Повишаване на успеваемостта на системите в фирмите и държавните управления и възстановяване на продуктивността.Околна среда – реализация на екологично чисти градове и райони
Ефект от усъвършенстване на потреблението на енергия/ресурси в сходство с действителното пътешестване на хора и артикули във всички обстановки, като бизнес интервенции, всекидневие и държание при пътешестване, реализирайки декарбонизирано общество.
Какво ще усъвършенства умният град?
Едно от главните упования е подобряването на цялостните услуги посредством събиране и потребление на разнообразни данни от разнообразна гама от браншове (Фиг. 2). Друго очакване е разрешаването на провокациите с нови рамки посредством присъединяване на научните институции, промишлеността и държавното управление, както и с включването на поданици от доста градове.

 Умен град и неговите прилежащи умни подсектори
Как умният град би могъл да промени метода ни на живот?
Чрез гарантиране на правдивост и приобщаване на жителите равноправно да се любуват на умните услуги, отбрана на поверителността при потребление на персонални данни, в това число персонална информация, от позиция на даване на висококачествени услуги, съобразени с потребностите на обособените жители и консуматори.

Осигуряване на оперативна съгласуемост, неприкритост и бистрота посредством внедряване на платформата за данни, оперативно съвместими с други райони и системи за национално дейно поощряване на умния град. Осигуряване на сигурност на предоставяните услуги, непрекъснатост на системата при незабавни случаи, в това число по време на бедствия и така нататък Осигуряване на оперативна и финансова резистентност, която се реализира от съществена организация. Пример може да бъде локално държавно управление от една страна. От друга страна, това са обществени, частни и университетски субекти, които си сътрудничат по подобаващ метод, играят своите функции да бъдат функционални и гъвкави и да поемат разноските за поддръжка на системата и даване на услуги.
Примери за умни технологии и връзката им с климатичните промени
Съществуват голям брой образци и приложения на умните технологии. Те могат да бъдат под формата на софтуерно взимане на решения, умни технологии свързани с други устройства чрез интернет или приложения, които разрешават на потребителя да управлява своите устройства елементарно и комфортно и може да бъде обвързвано с външен снабдител на услуги. Важно е да споменем тук, че
умните технологии оказват помощ за понижаване на сила и по този метод въздействат удобно и дълготрайно за адаптирането към промените на климата.
Технологиите за интелигентен дом са доста публикувани през последните години. Те обгръщат необятен набор от приложения като системи за сигурност, осветителни системи, интелигентни камери, отдалечени контролери, контакти и щепсели. Тези технологии могат да обезпечат далечен достъп до притежателя на дома, както и разрешават на потребителя да извършва разнообразни задания за домашна автоматизация, да вземем за пример изключване на светлините, използване на ключалки на вратите, наблюдаване към дома и доста други.

Устройства като интелигентни термостати да вземем за пример, могат да покажат какъв брой сила се употребява при смяна на температурата в нашите домове, което води до доста по- малко загуба на сила.

От друга страна, умното осветяване може да понижи потреблението на електрическа енергия посредством потреблението на затъмняване на светлините на улици без пешеходци или трафик. Подобни системи за осветяване постоянно са оборудвани и със програмен продукт за централно ръководство, който следи потреблението и води до успеваемост на поддръжката.

Пример за мъдро ръководство може да бъде самодейност за отпадъците. Град, който ползва новаторски решения за ръководство на отпадъците, може да понижи разноските посредством изпразване на контейнерите за боклуци посредством потребление на датчици, конфигурирани в контейнерите. Сензорите са способни да следят самостоятелното равнище на отпадъка и по този метод контейнерите се изпразват единствено когато са цялостни, а не по типов график. Така се понижава и трафикът, защото по улиците се движат по-малко профилирани транспортни машини за боклуци, което пък от своя страна способства за понижаване на  излъчванията на парникови газове, възстановяване на въздуха и климатичните условия в градовете.
Какво е ситуацията в България сега и има ли у нас умни технологии?
В България през последните десетилетия сме очевидци на увеличение на използването на електрическа енергия, транспортната мрежа става все по-натоварена, вследствие несъразмерното приложимост на персонални коли и следим неефективно потребление на градския превоз. Увеличава се температурата в града и се утежнява качеството на въздуха, разследване на световни и местни климатични промени и от човешката активност, усилва се въглеродният отпечатък върху околната среда и доста други градски проблеми, които водят до търсенето на решения за създаването и внедряването на иновационни, енергосъхраняващи и нисковъглеродни технологии.
Напоследък се срещат образци за умни и новаторски действия в някои от по- огромните български градове.
Пример е самодейността WiFi4EU. Чрез нея Европейската комисия предизвиква безвъзмезден Wi-Fi за жителите и посетителите в публични пространства като паркове, площади, публични здания, библиотеки, здравни центрове и музеи на всички места в Европа. По този метод всеки може да бъде обвързван, без значение от мястото си на живеене. Според Европейската комисия, 232 от общо 265 общини в България са получили ваучер за WiFi4EU.

Друг образец е навлизането на радиомрежи на българския пазар, които са предопределени за реализацията на Интернет на нещата (Internet of Things – IoT) – решения, свързани с мониторинг на въздух, сметоизвозване, земеделие, ръководство на опорните мрежи за ВиК и енергийния бранш.

В София към този момент е налична и услугата за споделени пътувания с електрически скутери
с концепцията да се освободи и понижи трафикът в централните елементи на столицата, което
разрешава потреблението на по-малко персонални коли, което пък от своя страна би
подобрило продължително околната среда и градския метод на живот.
В по-малко обитаемоте места процесът на внедряване на умни и новаторски технологии е в начален етап.
Необходимо е да се работи в посока възстановяване на инфраструктурата, потреблението на иновационни и нисковъглеродни технологии и възстановяване на знанията и информираността на жителите по отношение на умните решения и по какъв начин да са съпричастни към подобряването на регионите и кварталите, където живеят.

От общо 118 класирани градове София се намира на едвам 107-мо място, съгласно годишния отчет, направен от Института за развиване на ръководството към Сингапурския университет за технологии и дизайн (SUTD). Умните градове са класирани въз основа на стопански и софтуерни данни, дружно с усещанията на техните жители за това какъв брой „ умни “ са техните градове.

Всяка година от ден на ден и повече градове се прибавят към изследването. През 2021 година първите места са ръководени от Сингапур, Цюрих и Осло. В листата също по този начин бяха включени градове като Лийдс и Глазгоу във Англия, Бордо и Лил във Франция, Кил в Германия, Медина в Саудитска Арабия, Истанбул в Турция и Сан Хосе в Коста Рика.
Според резултатите от класацията „ Smart city index 2021 “, в София има по какво да се работи както структурно, по този начин и софтуерно в сферите, разказани по-долу:Здравеопазване и сигурност. Ниско оценени от локалното население са санитарните условия в най-бедните региони, даване на медицински услуги, чистотата наЗдравеопазване и сигурност. Ниско оценени от локалното население са санитарните условия в най-бедните региони, даване на медицински услуги, чистотата на въздуха и така нататък Основен проблем тук е неналичието на онлайн докладването на проблемите в града за обезпечаване на бързи решения. Липсват платформа и уеб страница, които да разрешават на жителите елементарно да се освобождават от използвани и нежелани предмети. Ниска е и оценката по отношение на публичната сигурност.Рециклиране. Ниска е оценката и за услугите, свързани с преработването.Мобилност – съществени проблеми са тапите, неудовлетворителен публичен превоз, неналичието на приложения за осведоменост на автомобилния поток, за понижаване на тапите, както и ориентиране към свободни места за паркиране, за икономисване на време.Дейности, свързани с оползотворяване на зелените площи, са към момента в начално равнище.Сектор на ръководство – градът получава доста ниска оценка по аршин “лесно налична информацията за решенията на локалната власт ”. Ниска е и оценката за жителите, които способстват за вземането на решения от локалната власт, както и за противоположна връзка за плановете на локалната власт. С ниска оценка са и онлайн общественият достъп до градските финанси и платформите, където жителите могат да оферират хрумвания за възстановяване на живота в града.
Националното и локалното ръководство имат решаваща роля в развиването на умните градове. Ролята на всеки един гражданин е първостепенна за решаването на градските проблеми и адаптиране към климатичните промени. Примери за това са доброволното присъединяване на жителите в начинания за умни градове и технологии, поощряване на другари, фамилията и сътрудници да употребяват колела, да спортуват, да вземат участие в начинания за озеленяване, градски зеленчукови градини, разчистване и поддържане на междублокови пространства, поддръжка и основаване на локално изкуство, произвеждане или бизнес, свързани с био- и натурални артикули, и други

Източник:
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!4ТАГОВЕ предходна статияВАШИЯТ КОМЕНТАР Моля въведете коментар!Моля въведете името си тук Запомни ме при идващ коментар

, 31.01.2023, 09:51
31.01.2023, 09:19
31.01.2023, 08:21
31.01.2023, 07:12
Последни публикации-31.01.2023, 10:35-31.01.2023, 09:51-31.01.2023, 09:19Партньори
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР