През последните няколко години космическият телескоп Хъбъл“ е наблюдавал това,

...
През последните няколко години космическият телескоп Хъбъл“ е наблюдавал това,
Коментари Харесай

Гейзери с вода изригват на луната на Юпитер Европа

През последните няколко години галактическият телескоп „ Хъбъл “ е следил това, което изглеждало като изхвърляне на водни гейзери от повърхността на една от луните на Юпитер, Европа. Сега учените обаче, разглеждайки старите данни от галактическата сонда „ Галилео “ са разкрили, че галактическият транспортен съд в действителност се е доближил и снимал един от тези гейзери по време на полет.

Това е първото снимане от близко, което имаме на тези водни изригвания и най-хубавото доказателство, че четвъртата по величина луна на Юпитер фактически изхвърля вода в космоса. Констатациите са в детайли разказани в публикация в „ Nature Astronomy “, която беше оповестена във вторник.

Учените имат вяра, че Европа има гъста ледена кора, под която лежи голям океан със солена вода. Изригванията от водни пари евентуално произлизат от този океан. „ Галилео “ е прелетял покрай луната на Юпитер единадесет пъти по време на своята задача, която продължи от 1995 до 2003 година

При обзор на старите данни от полета на „ Галилео “, учените са имали шанс. Екипът, управителен от Зианзе Жиа, е забелязал един съответен полет над Европа на 16 декември 1997 година, в който галактическият транспортен съд е минал единствено на 206 км над лунната повърхнина. По време на разбора на записа,  учените откриват ненадейно намаляване на магнитното поле на Европа на място над екватора. Те проучват и моделират данните, с цел да обяснят това противоречие. Оказва се, че „ Галилео “ тъкмо в този миг е прелетял непосредствено през една от струите на водни пари „ изстреляни “ от Европа. Никой различен полет не е запечатал по-добри доказателства за тези изригвания. Именно този полет е минал най-близко до повърхността на Европа.

Тази вест е вълнуваща заради голям брой аргументи. Първо, това значи, че Европа може да бъде гостоприемна за живот под ледената си кора. В края на краищата водата е от решаващо значение за живота на Земята, по тази причина учените считат, че най-хубавият залог за намиране на други планети с живот е да се намерят източници на течна вода. Второ, тези изригвания значат, че галактически транспортен съд може да има елементарен достъп до водата на Европа, без да се постанова да пробива сонди през ледената кора на луната.

Космическият транспортен съд Europa Clipper, който НАСА възнамерява да изстреля през 2022 година, е планиран да лети доста по-близо до повърхността на луната Европа, спрямо всеки полет осъществяван до момента. След като данните от „ Галилео “ към този момент са известни, учените могат по-добре да очертаят траекторията на галактическия транспортен съд, с цел да подсигуряват, че вследствие на това ще събере повече данни за тези гейзери и за подземния океан на Европа, написа изданието Engadget.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР