Участъци от Китай под водата след исторически валежи

...
През последните няколко дни столицата на Китай регистрира най-обилните си
Коментари Харесай

През последните няколко дни столицата на Китай регистрира най-обилните си валежи от 140 години, след като остатъците от тайфуна Доксури наводниха региона, превръщайки улиците в канали, където аварийните екипи използваха гумени лодки, за да спасят заседнали жители.

Градът регистрира 744,8 мм (29,3 инча) дъжд между събота и сряда сутринта, съобщи Метеорологичното бюро в Пекин в сряда.

Пекин и заобикалящата го провинция Хъбей бяха засегнати от тежки наводнения, като водите се покачиха до опасни нива. Проливен дъжд разруши пътища и прекъсна електричеството и дори тръбите за питейна вода. Той наводни пътища около столицата, оставяйки колите подгизнали, докато други повдигаше върху мостовете, предназначени за пешеходци.

Броят на потвърдените смъртни случаи от проливните дъждове около Пекин нарасна до 21 в сряда, след като тялото на спасител беше извадено.

Уанг Хонг-чун, на 41 години, беше с други спасители в гумена лодка, когато тя се преобърна в бързо течаща река. Четирима от нейните съотборници оцеляха.

Поне 26 души остават в неизвестност.

Извън Пекин

Сред най-силно засегнатите райони е Джуоджоу, малък град в провинция Хъбей, който граничи с югозападната част на Пекин.

Спасителните екипи прекосиха наводнения град с гумени лодки, докато евакуираха жители, които бяха блокирани в домовете си без течаща вода, газ или електричество от вторник следобед.

Не е известно колко хора са блокирани в засегнатите от наводнения райони в града и околните села. Спасителни екипи от други провинции дойдоха в Zhuozhou, за да помогнат при евакуациите.

В сряда водите в окръг Гуан в Хъбей, който граничи с Джуоджоу, достигнаха височина до средата на стълб, където беше инсталирана камера за наблюдение.

Близо 850 000 души са били преместени, съобщиха местните власти в провинция Хъбей.

Предишният рекорд за валежи е бил през 1891 г., съобщи Метеорологичното бюро в Пекин в сряда, когато градът е получил 609 мм (24 инча) дъжд. Най-ранните прецизни измервания, направени от машини, са от 1883 г.

Рекордните валежи от Доксури, сега понижени до тропическа буря, може да не са последните. Тайфунът Ханун, който връхлетя Япония в сряда, се очаква да се насочи към Китай по-късно тази седмица. Мощната буря с приземни ветрове със скорост до 180 км/ч (111 мили в час) може също да удари Тайван, преди да достигне Китай.

Хиляди хора бяха евакуирани в приюти в училища и други обществени сгради в предградията на Пекин и близките градове. Централното правителство изплаща 44 милиона юана (6,1 милиона долара) за помощ при бедствия в засегнатите провинции.

Тежестта на наводнението изненада китайската столица. В Пекин обикновено има сухо лято, но тази година имаше участък от рекордно високи горещини.

РекламаРеклама
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР