През последните на юли и август България е с най-високи

...
През последните на юли и август България е с най-високи
Коментари Харесай

Васил Велев: През последните две седмици България е с най-високи цени на тока за бизнеса в Европа

През последните на юли и август България е с най-високи цени на тока за бизнеса в Европа. Това съобщи пред ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

Работодателите към този момент оповестиха, че сезират ДАНС и Министерство на вътрешните работи, а комисиятарегулатор стартира инспекция по отношение на цените на енергийната ни борса. Работодателите упорстват и за оставки в министерството на енергетиката.

" Тя е с 50% по-висока от средноевропейската и със 75% по-висока от междинните пазари, на които изнася България. Това е повтарящо се събитие, в България се случват такива процеси, които или за вследствие на безнаказаност, занемареност или на зла предумисъл ", разяснява Велев и добави, че десетки предприятия са спрели работа поради високите цени.

Седмицата стартира с цени на електрическата енергия на борсата в сегмента " ден напред " - над 300 лв. за МВтч и остана висока и през идващите няколко дни. Сега с доставка за през днешния ден цената падна до 211 лева за МВтч.

Той изясни, че в този момент цената е близка до средноепропейската, само че вижда и някои съмнителни за него неща.

" Имаме два до три пъти повече конфигурирани разполагаеми мощности, в сравнение с е потреблението в страна. Няма недостиг, изкуствено е основан подобен недостиг на борсата, посредством ограничение на предлагането ", разяснява Велев.

По думите му ще има митинги в случай че обстановката се промени и цената още веднъж се вдигне.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР