През последните месеци цените на говеждото и телешкото месо са

...
През последните месеци цените на говеждото и телешкото месо са
Коментари Харесай

Ръст в цената на телешкото месо, пилешкото остава най-евтино

През последните месеци цените на говеждото и телешкото месо са се повишили с от 10 до 13% по отношение на миналогодишните си нива. Това сочат последните данни на Центъра за стопански проучвания в селското стопанство (САРА), показани от Монитор. Ръстът им се дължи главно на възходящата динамичност на европейските цени, като се чака наклонността към повишаване да се резервира до края на 2021 година

Според статистиката на Европейската комисия, до момента в който алените меса са се търгували за по 4185 лева/тон кланично тегло през август тази година, то прогнозната им цена за месец декември доближава 4400 лева/тон. Предварителните данни на Министерството на земеделието демонстрират, че производството на говеждо и телешко месо в кланиците до края на месец септември възлиза на 4,56 хиляди тона, което e покачване със 7 на 100 по отношение на същия интервал на 2020 година.
Eдва 37% от свинското на трапезата ни е създадено у нас
Българските фермери съумяват да произведат едвам 37 % от свинското месо, което популацията използва, а в това време цените на свинскот...
Прочети повече
По оценки на САРА пък до края на годината създаденото количество говеждо и телешко месо в промишлени условия може да доближи 6,7 хиляди тона, което е нарастване със 7,2 % на годишна база. Според специалисти повишаването на месото ще донесе повишаване и на цените на част от саламите.

Междувременно обаче цените на свинското месо се намаляват минимално до 3,46 лева./кг кланично тегло през месец октомври. Неговото поевтиняване се дължи главно на огромното предложение в Европа, подбудено от намалелия експорт за Китай. Така цените не престават да се задържат под междинните равнища за последните 5 години. Макар досега при свинското да се записват по-ниски цени, ново поевтиняване не се чака, защото фуражите и горивата в цялата страна не престават да нарастват ежеседмично до непоносими за стопаните равнища.

Оказва се, че пилешкото ще бъде най-евтиното месо, което ще може да се купи за празниците. Така да вземем за пример в интервала август - декември цената му се чака да спадне от 3129 лева/тон кланично тегло до 2950 лв. за звук, закупен от някоя от кланиците. Въпреки забележителното поевтиняване, регистрираните през последните три месеца цени на пилешкото месо в действителност са по-високи от миналогодишните. Според скорошни прогнози ценовите равнища ще останат постоянни до края на годината. Допълнителни данни разкриват, че създаденото месо от бройлери в промишлени условия от януари до септември 2021 година е в размер на 67 400 тона. Количеството се усилва по отношение на същите месеци на миналата година с 2000 тона. При производството на месо от патици обаче се следи спад от 8 на 100 в границите на година.

Още от ОБЩЕСТВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР