През последните месеци датската финансова институция Danske Bank бе замесена

...
През последните месеци датската финансова институция Danske Bank бе замесена
Коментари Харесай

Спипаха Danske Bank, че използва златни кюлчета за пране на пари

През последните месеци датската финансова институция Danske Bank бе забъркана в най-мащабния скандал за пране на пари в света, обвързван с клон в Естония, който изпрал 223 милиарда $ за осемгодишен интервал. Според последните разкрити документи от тази седмица, естонският клон на Danske Bank е разрешил на определена група клиенти от Русия да заобиколи европейското законодателство, като конвертира парите им в златни кюлчета, с цел да помогне за укриването на действителното им богатство. По този метод банката е осигурявала на клиентите си "анонимност ".

Мащабният скандал с изпирането на пари продължава да демонстрира на обществеността, че финансовите оператори употребяват всички типове способи, с цел да скрият активността си. Количеството злато, което клонът е съумял да трансферира, е незнайно, само че вътрешните документи гласят, че „ клиенти на локални клонове “ са употребявали услугата дружно с други определени клиенти.

Изследването отбелязва, че банката е получавала и добра комисиона за осъществената услуга, възлизаща на 0,5% от цената за по-големите покупко-продажби, до момента в който при по-малките тя е достигала 4%. Интересното е, че Danske Bank в Естония не предлага публично услуги, свързани с благородни метали, а единствено заплащания, разкриване на обменни линии за търговия в задгранична валута и търговия с акции и облигации.

Докладът демонстрира още, че изпраните средства от Естония постъпват от Русия, Латвия, Кипър, Англия, Китай, Швейцария и Турция. Естонският орган за финансов контрол в детайли посочи, че банката управлявала средства за Владимир Путин, неговия братовчед Игор Путин и съветската работа за сигурност (ФСБ). Тогава, на 25 септември 2019 година Айвар Рехе, някогашен изпълнителен шеф на естонския клон сред 2007 и 2015 година, се самоуби. През 2018 година акциите на Danske Bank паднаха на половина, а спекуланти считат, че спадът им се дължи на абсурда.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР