През последните години усилено се заговори за непоносимостта към глутен.

...
През последните години усилено се заговори за непоносимостта към глутен.
Коментари Харесай

8 симптома, по които да разберете, че имате непоносимост към глутен

През последните години интензивно се заприказва за непоносимостта към глутен. Понеже тематиката до този миг не бе известна и понятна за множеството хора, доста от тях внезапно взеха решение, че страдат от това положение, трансформирайки го в синоним на преструвки и каприз. Въпреки това непоносимостта към глутен, породена от наследственото автоимунно заболяване цьолиакия ( целиакия), се демонстрира все по-често в актуалния свят. Според данни на медицински организации, то се появява при 0.3 до 1% от хората по света.

То съставлява инфектиране на лигавицата на тънките вътрешности, а вредите, които нанася върху човешкото здраве, са многочислени.

Знаете ли обаче, че можете да страдате от цьолиакия без изобщо да допускате?

Вижте листата със признаци по-долу, с цел да разберете имате ли нетърпимост към глутена:

Болки в стомаха

Преди всичко, проблемите с глутена идват от усложнения при храносмилането му. Това води до болки в корема, които евентуално се появяват всякога, когато ядете храна, съдържаща глутен.

Слабост и замаяност

Ако се чувствате замаяни или слаби, може би това се дължи на сензитивност към глутен. Хората с нетърпимост към тази храна постоянно споделят за когнитивни нарушавания в всекидневието си.

Променливо въодушевление

С доста стомашни разстройства и физически стрес, провокиран от битката за мелене на глутен, проблемите с настроението са разбираеми и се чакат при цьолиакията. Хората, които страдат от това положение, се оплакват и от тревога и нервност без причина.

В New England Journal of Medicine са изброени 55 болести, които са породени или се утежняват от приема на глутен, показва diply.com.

Главоболие

Хората, които имат нетърпимост към глутен, са по-склонни да страдат от главоболие. То се появява от половин до един час, откакто одобряват храна, съдържаща глутен.

Сърбеж

Когато тялото ви се бори да се оправи с алергията към глутена, то не може да преработи и кожния сърбеж. Той се дължи на възпалението, породено от упоменатата битка: вашата имунна система основава доста антитела за битка с глутена. Тези антитела могат да причинят сходни на псориазис реакции на кожата.

Фибромиалгия

Фибромиалгия е заболяване, при което се изпитват мускулни, ставни болки и хронична отмалялост. То може да се предизвиква и от банкет на глутен, а когато го премахнете от диетата си, да изчезне.

Хронична отмалялост

Хроничната отмалялост също е обвързвана с нетърпимост към глутена. В последна сметка, има смисъл. Вие поставяте тялото си във висока степен на подготвеност и работа всякога, когато консумирате глутен. За това е нужна повече сила, тъй че вашите 8 часа сън на нощ може да не са задоволителни.

Нетърпимостта към лактоза и глутен си наподобяват

Тези две реакции на нетърпимост към храни са доста сходни във връзка с това по какъв начин те засягат тялото, както и във връзка с признаците. Ако към този момент имате проблеми с лактозата, глутенът може да е също толкоз натоварващ за тялото ви.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР