През последните години светът се сблъска с неочаквани предизвикателства –

...
През последните години светът се сблъска с неочаквани предизвикателства –
Коментари Харесай

TBI Bank с рекордна нетна печалба за 2021 г.

През последните години светът се сблъска с непредвидени провокации – когато въздействието на световната пандемия стартира да отслабва, последваха актуалните трагични събития в Украйна. Тези времена бяха сложни за всяка бизнес организация по света, само че някои се оказаха по-устойчиви от други.

През това време TBI Bank започва голям брой нови артикули и начинания, концентрира се върху своите клиенти и продължи да построява мощен екип на главните си пазари. Успехът не закъсня, оповестяват от банката.

Консолидираният неодитиран финансов доклад на TBI Bank регистрира рекордна чиста облага от 27.5 млн. евро за 2021 година, с 39% повече от резултатите за 2020 година През годината TBI причисли нови сътрудници в своята BNPL платформа (включително и от нови индустрии) и към днешна дата участва в над 14 000 търговски обекта в България и Румъния.

Същевременно банката бързо се приспособява към изменящата се пазарна среда и потребителските желания, което оказа помощ на бизнеса ѝ с крайни клиенти и с дребни и междинни предприятия да нарасне над междинното за пазара и да способства позитивно за общия резултат.

Като един от водачите в потребителското финансиране и BNPL сегмента в Югоизточна Европа, през 2021 година TBI Bank е обслужила съвсем 1.25 милиона заявки за заем в България и Румъния и е отпуснала близо 500.000 заема. Така в края на 2021 година активите на банката се усилват с близо 30%, достигайки 710 млн. евро, а кредитният портфейл доближава 544 млн. евро. Румъния, най-големият пазар на TBI Bank, е водач в растежа (38% за Румъния;, 32% за всички пазари) и приноса към общите бизнес резултати.

Въз основа на тези позитивни бизнес резултати приходите на банката нарастват с 24% до 124 млн. евро, основно с помощта на 14% нарастване на чистия лихвен приход и впечатляващия 70% растеж на приходите от такси и комисиони.

Това разрешава на оперативната облага за 2021 година да доближи 96 млн. евро или близо 30% растеж по отношение на 2020. Печалбата преди данъчно облагане възлиза на 34.6 млн. евро (50% растеж по отношение на 2020 г.). Увеличението на общите разноски на банката с 19% до 61 млн. евро се дължи главно на ускорения растеж на кредитния портфейл и вложенията в нови бизнес линии и пазари.



Питър Барон, основен изпълнителен шеф на TBI

Освен това депозитното портфолио на TBI Bank доближава 411 млн. евро в края на годината, отчитайки здравословен растеж, който доста изпреварва пазара. В пазарна среда, в която огромните банки стопираха да оферират депозити и даже вкараха негативни лихви, TBI резервира позицията си на едно от най-надеждните места за хората, които търсят позитивна възвръщаемост на спестяванията си.

Особено впечатляващ растеж бе регистриран в Румъния, където банката усили депозитното си портфолио с 53%, до момента в който общият пазар се свиваше.

В края на 2021 година TBI Bank има мощни и подсигурени позиции по отношение на капитала и ликвидността си, споделят още от банката. Коефициентът на финансова адекватност е на равнище от 23%, а коефициентът на ликвидно покритие – 376% (повече от 3.5 пъти над регулаторния лимит). Дейностите на банката са подкрепени от непрекъснато подобряваща се дисциплинираност на ръководство на разноските (49% административни разноски към оперативни приходи).

Ключовите индикатори за доходност доближават следните равнища: възвръщаемостта на обслужваните заеми за 2021 година е 27%, възвръщаемостта на активите – 4.3%, а възвръщаемостта на капитала – 18.4%. Тези индикатори слагат TBI Bank за следващ път измежду най-печелившите банки в Югоизточна Европа.

„ Рекордно високите ни финансови резултати за 2021 година отразяват изключителната работа на целия екип на TBI, който непрестанно усъвършенства продуктите и услугите на всички пазари, на които оперираме, отговаряйки на непрекъснато изменящите се потребности на нашите клиенти ", споделя Питър Барон, основен изпълнителен шеф на TBI.

"През 2021 година отбелязахме значим миг в историята на нашата организация: навлизането на нови пазари – Литва и Гърция. Амбицията ни за 2022 година е да запазим лидерската си позиция в BNPL сегмента в Югоизточна Европа и да продължим да провокираме откритите правила в банковия бранш. И, несъмнено, ще продължим с напъните си в поддръжка на сътрудниците и приятелите ни в Украйна, които са изправени пред доста компликации “, разяснява Барон.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР