През последните години пубертетът настъпва още на 6-7-годишна възраст. Тенденцията

...
През последните години пубертетът настъпва още на 6-7-годишна възраст. Тенденцията
Коментари Харесай

Все по-ранен пубертет. Затлъстяването ли е причината?

През последните години пубертетът настава още на 6-7-годишна възраст. Тенденцията към спад във възрастта на съзряване стартира от 70-те години на предишния век, само че през последното десетилетие бележи стремглав растеж. Учените допускат, че една от аргументите е застлъстяването, написа " Ню Йорк Таймс ".

Важното изследване на доктор Марсия Херман-Гидънс

Д-р Марсия Херман-Гидънс за първи път осъзнава, че нещо се трансформира при младите девойки в края на 80-те години на предишния век, до момента в който е шеф на екипа, който работи с деца, претърпели принуждение, в Медицинския център на университета Дюк в Дърам, Северна Каролина. По време на прегледите на девойки, които са били измъчвани, тя вижда, че доста от тях са почнали да развиват гърди още на 6-7 годишна възраст.

" Това не изглеждаше обикновено ", споделя доктор Херман-Гидънс, която в този момент е доцент в Училището по световно публично здраве " Джилингс " към Университета на Северна Каролина. Тя се интересува дали е по-вероятно девойките с ранно развиване да бъдат полово измъчвани, само че не открива данни, които наблюдават началото на пубертета при девойките в Съединени американски щати. Затова взема решение да ги събере сама.

Десетилетие по-късно тя разгласява изследване на повече от 17 000 девойки, които са минали медицински прегледи в педиатрични кабинети в цялата страна. Данните разкриват, че в средата на 90-те години на предишния век девойките са започвали да оформят бюст, първият симптом на пубертета, на към 10-годишна възраст, повече от година по-рано от записаното до момента.

Спадът е още по-забележителен при чернокожите девойки, при които това се случва на 9-годишна възраст.

" Медицинската общественост беше шокирана от резултатите и мнозина се усъмниха в тази трагична нова наклонност ", споделя доктор Херман-Гидънс.

Проучването обаче се оказва преломен миг в здравното схващане за пубертета. През идващите десетилетия неговите заключения се удостоверяват от проучвания в десетки страни. Установява се, че от 70-те години на предишния век насам, възрастта на пубертета при девойките е намалявала с към 3 месеца на десетилетие. Подобен модел, въпреки и не толкоз рисков, се следи и при момчетата.

Вредните последици от ранния пубертет

Въпреки че е мъчно да се разграничат аргументите и следствията, по-ранното съзряване може да има нездравословни последствия, изключително за девойките. Момичетата, които минават през ранния пубертет, са изложени на по-висок риск от меланхолия, тревога, корист с опиати и други психически проблеми спрямо връстниците си, които доближават пубертета по-късно.

Момичетата, които са влезнали по-рано в менструация, може да са изложени и на по-висок риск от развиване на рак на гърдата или матката в по-късна възраст. Никой не знае какъв рисков фактор или по-скоро каква композиция от фактори, е причина за спада на възрастта или за какво има огромни разлики сред расите и половете. Изглежда, че затлъстяването играе роля, само че то не може да изясни изцяло смяната.

Изследователите изследват и други евентуални въздействия, в това число химикали, съдържащи се в някои пластмаси, както и стрес. А по неразбираеми аргументи лекарите по света оповестяват за увеличение на случаите на ранно полово съзряване по време на пандемията.

" Наблюдаваме тези забележими промени при всички наши деца и не знаем по какъв начин да ги предотвратим, даже и да желаеме ", сподели доктор Андерс Юул, детски ендокринолог от университета в Копенхаген, който е разгласил две скорошни изследвания на явлението, написа БГНЕС.

Детското затлъстяване и американския взрив на пубертета

Приблизително по времето, когато доктор Херман-Гидънс разгласява своето удивително изследване, изследователската група на доктор Юул изследва развиването на гърдите при група от 1100 девойки в Копенхаген. За разлика от американските деца, датската група следва модела, който от дълго време е разказан в медицинските учебници: Момичетата стартират да развиват гърди на междинна възраст от 11 години.

Бях интервюирана много постоянно за американския взрив на пубертета, както го наричахме, като отговор аз им споделях, че това събитие не се случва в Дания. По това време, по-ранното начало на пубертета в Съединени американски щати евентуално е било обвързвано с повишаването на детското затлъстяване, което не се е следило в Дания, показа доктор Андерс.

Затлъстяването се свързва с по-ранните менструации при девойките още от 70-те години на предишния век. Многобройни проучвания от този момент насам са открили, че девойките с наднормено тегло или затлъстяване са склонни да стартират менструацията си по-рано, в сравнение с девойките с обикновено тегло.

През 2021 година английски откриватели откриват, че лептинът, хормон, отделян от мастните кафези, който лимитира глада, работи върху част от мозъка, която контролира и половото развиване. При мишки и хора с избрани генетични разновидности в тази област се следи покъсно полово развиване.

Не мисля, че в днешно време има доста разногласия за това, че затлъстяването е главен фактор за ранния пубертет. Въпреки това, доста девойки, които се развиват рано, не са с наднормено тегло. Затлъстяването не може да изясни всичко това, счита доктор Натали Шоу, детски ендокринолог от Националния институт по здравни науки за околната среда, която е изследвала въздействието на затлъстяването върху пубертета.

В продължение на десетилетия в медицинските учебници стадиите на пубертета се дефинират благодарение на така наречен канара на Танер, която се основава на деликатни наблюдения сред 1949 и 1971 година на към 700 девойки и момчета, които са живели в сиропиталище в Англия.

Централен несвоевременен пубертет

Скалата дефинира естествения пубертет като започващ на 8 или повече години за девойките и на 9 или повече за момчетата. Ако пубертетът стартира по-рано от тези граници, лекарите би трябвало да изследват детето за рядко хормонално разстройство, наречено централен несвоевременен пубертет, което може да провокира пубертет още в детска възраст.

Децата с това нарушаване постоянно се подлагат на сканиране на мозъка и одобряват предписани медикаменти за ограничение на пубертета, с цел да забавят половото развиване до по-подходяща възраст. Но намаляването на възрастовата граница остава противоречиво, като доста педиатри настояват, че рискът от разстройство към момента е задоволително огромен, с цел да оправдае спомагателни защитни ограничения.

Други, като доктор Херман-Гидънс, споделят, че измененията са симптом на законен проблем за публичното здраве и не би трябвало да се одобряват за естествени.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР