През последните години кредитното посредничество в България отбелязва много динамичен

...
През последните години кредитното посредничество в България отбелязва много динамичен
Коментари Харесай

Ръст от 88% на ипотечните кредити, отпуснати със съдействието на кредитните посредници

През последните години кредитното ходатайство в България отбелязва доста динамичен напредък и все по-голямо доверие от клиентите, търсещи жилищни и потребителски заеми. 

Ипотечното кредитиране за 2021 година

За целия пазар новоотпуснатите жилищни заеми през предходната година са били 5.50 милиарда лева, а за 2020 година - 3.94 милиарда лева което съставлява годишен растеж от 38.65%, съгласно статистиката на Българска национална банка.  За пандемичната 2020-а, този растеж е бил 12.3% по отношение на 2019 година, когато са били отпуснати 3.51 милиарда лв..

От този общ пазар, размерите ипотечни заеми, осъществени благодарение на членовете на Асоциацията на кредитните медиатори в България (АКПБ), са нарастнали с 87.8% до 621 млн. лева за предходната година по отношение на 330 млн. лева за 2020-а. През 2019 година, размерите на ипотечните заеми са били 268 млн. лв.. Ръстът на услугите на кредитните медиатори е близо 2.3 пъти по-голям от растежа на общия пазар, което демонстрира, че пазарният им дял продължава да нараства и в процентно изражение.

По неофициални данни, общият размер на всички регистрирани необвързани кредитни медиатори на пазара (включително размерите на компаниите, които към момента не са членове на АКПБ) за предходната година надвишава 1 милиард лв..

Пазарен дял на услугата на кредитните медиатори при ипотечното кредитиране за 2021 година

Важно е да се означи, че в статистиката на новоразрешените жилищни заеми на Българска народна банка се включват и предоговорени заеми и заеми за рефинансиране, които през предходната година са били 1.43 милиарда лева (спрямо 1.16 милиарда лева за 2020-а). Кредитните медиатори спомагат за нови ипотечни заеми или за така наречен външно рефинансиране, само че не и за вътрешно рефинансиране (една банка отпуска заем за погасяване на остарял заем от същата банка) или за предоговаряне на остарели кредитни експозиции. От тази позиция, в случай че заради липса на друга информация допуснем, че от тези 1.43 милиарда лева една трета са предоговаряне, една трета - вътрешно рефинансиране, и една трета - външно рефинансиране и извадим предоговарянето и вътрешното рефинансиране от „ новия бизнес “ общо 5.46 милиарда лева ще достигнем до сумата от към 4.5 милиарда лева ипотечни заеми, които са истински нов бизнес за банките у нас.

При 621 млн. лева ипотечни заеми с посредничеството на компаниите членки на АКПБ, можем да заключим, че действителният пазарен дял на асоциацията евентуално е от порядъка на 14% в ипотечното кредитиране за физически лица.  Ако се вземе общия размер на всички необвързани кредитни медиатори в размер на повече от 1 милиарда лева, то общият пазарен дял на тази услуга възлиза на най-малко 23 на 100. Истинският пазарен дял е може би даже по-висок, защото по неофициална информация от банките, необвързаните кредитни медиатори дават отговор за 30% до 40% от новия бизнес на банките. Докато Българска народна банка не стартира да разгласява систематизирани публични статистики, съгласно 6-месечните доклади, които всички кредитни медиатори дават, няма по какъв начин да бъдат направени по-точни калкулации.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР