През последните години кафявата захар доби широка популярност и се

...
През последните години кафявата захар доби широка популярност и се
Коментари Харесай

Полезността на кафявата захар – истина или заблуда?

През последните години кафявата захар доби необятна известност и се трансформира в извънредно издирван и желан артикул. Хората, търсещи здравословна опция на рафинираната захар и изкуствените подсладители, прибягват до потреблението на кафява захар, уверени, че тя е доста по-полезна от бялата.

Но каква е истината за кафявата захар? Дали тя е потребна или е просто маркетингов трик и остроумен метод за печелене на положителни пари? Защото, както знаем, кафявата захар е в пъти по-скъпа от бялата.

Кафявата захар се образува при производството на бяла захар, а характерният ѝ цвят и мирис се дължат на наличието на меласа. Това е остатъчен артикул, добит от процеса на добиване на захар от захарната тръстика.

Кафявата захар може да бъде получена като стадий от пречистването на бялата захар, т.е. без да се отдели от нея меласата, или като към към този момент пречистена бяла захар се добави меласа.

Според московският диетолог Алексей Ковалков безвредността на тръстиковата или кафявата захар е същинска илюзия и основава заплаха за здравето. Изкуствено се обявява нейната полза за по-високо продажби. Всяка захар е захар. Това е биохимична формула, състояща се от фруктоза и глюкоза.

Хранителните стойности на бялата и кафявата захар се разграничават съвсем незабележимо. Бялата захар е 99, 9% чиста захароза, до момента в който кафявата е 97% захароза, 2% вода и 1% други съединения.

Една чаена лъжичка бяла захар съдържа 16 килокалории, а същото количество кафява захар - 17 килокалории. Меласата в кафявата захар включва в състава си някои минерали като калий, калций, желязо и магнезий, само че тяхното количество е прекомерно малко и действително не могат да бъдат употребявани от тялото.

 Кафява захар

В допълнение към изказванието си, че кафявата захар в действителност е не по-малко нездравословна от бялата, Ковалков прибавя различен забавен, само че безизвестен факт.

Той изяснява, че захарната тръстика се транспортира с огромни кораби през океана, а там, където има захар, има и плъхове. За да бъде защитена от тях, суровината се поръсва с арсен, който тя всмуква.

Технологията допуска суровината да бъде рафинирана и превърната в бяла захар, само че производителите пропущат този стадий, с цел да остане захарта кафява, което значи, че всмуканият арсен остава в състава на кафявата захар. Ето за какво не можем да я причислим умерено в листата с потребните подсладители.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР