През последните години интересът към Луната е голям. Очевидно, живеем

...
През последните години интересът към Луната е голям. Очевидно, живеем
Коментари Харесай

Китай изпраща растения и насекоми на Луната

През последните години ползата към Луната е огромен. Очевидно, живеем във времена, в които фантастиката наподобява скоро може да се трансформира в действителност.

През 2016 година генералният шеф на Европейската галактическа организация (ЕКА) заяви за желанието да бъде издигната непрекъсната интернационална база на Луната , която би могла да служи като насочна точка за бъдещи задачи до Марс и оттатък него.

Сега Китайската стратегия за изследване на Луната (CLEP, наричана още Chang`e) има намерение да изпрати четвъртата си задача до противоположната страна на нашия сателит. Космическият уред ще бъде изстрелян през юни тази година, а шест месеца по-късно на лунната повърхнина ще се приземят роувърът и спускаемият модул, който с изключение на профилирана инсталация за проучване на повърхността, ще носи и резервоар със семена и яйца на инсекти.

 Снимка 332267

Дизайнерът на контейнера Джан Юанксу споделя пред Chongqing Morning Post:

" Контейнерът ще изпрати на Луната картофи, семена на арабидопсис и яйца на копринена пеперуда. Ларвите на насекомото ще се излюпят от яйцата и ще създават въглероден диоксид (чрез дишането си), а в това време картофите и семената ще създават О2 посредством фотосинтеза. Заедно, тези организми може да дадат началото на една елементарна екосистема на Луната. "

Тази задача ще бъде и първата , която ще посети неразучен до момента сектор от Луната - басейна Южен полюс-Ейткън. Той е бил следен единствено от орбита и съставлява най-големия ýдарен кратер в Слънчевата система, чийто диаметър е почти 2 500 км, а дълбочината му е 13 км.

Кратерът съставлява интерес за учените освен поради големите си размери, само че и заради съществуването на огромни количества лед . Затова някои считат, че точно това място би било най-подходящо за построяването на лунна база, а задачата Chang`e 4 цели да изследва дали е допустимо хора да живеят и работят на Луната.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР