През последните години Черна гора се радваше на силен икономически

...
През последните години Черна гора се радваше на силен икономически
Коментари Харесай

Черна гора има нужда от по-строг банков надзор

През последните години Черна гора се радваше на мощен стопански напредък, който се дължеше най-вече на реализирането на огромни капиталови планове. Липсата на самостоятелна лична валута в композиция със стесняването на фискалното пространство обаче лимитират способността на страната да поема и реагира съответно на разтърсвания. За това предизвестява Международния валутен фонд, написа уеб сайтът SeeNews.

Според оценката с цел да се поддържа приобщаващият напредък в средносрочен проект, са нужни дейности за продължаваща фискална промяна, по-нататъшни старания за усилване на надзора върху банковия бранш и фискални и структурни промени.

Очаква се през 2019 година стопанската система на Черна гора да се разшири с 3%. Прогнозите за 2020 година са за напредък от 2,5%, като се пояснява, че краят на строителството на автомагистрали в балканската страна ще изиграе ролята на спирачка за растежа.

" Липсата на самостоятелна валута и намаляващото фискално пространство лимитират способността на Черна гора да поема разтърсвания, което акцентира нуждата от възстановяване на икономическата еластичност за поддържане на растежа в дълготраен проект. Ниската продуктивност на труда, заетостта и огромният неофициален бранш лимитират евентуалния напредък на страната ", написа в отчета на МВФ.

Иначе МВФ приветства продължаващото използване на средносрочната тактика за пригаждане на Черна гора от страна на управляващите, която усъвършенства фискалните резултати на страната през последните две години. Поддържането на мощен примитивен фискален остатък в средносрочен проект е належащо за понижаване на държавния дълг до по-безопасни равнища, предлагат още специалистите.

Фондът също по този начин прикани за по-нататъшни старания за възстановяване на успеваемостта на обществените разноски, в това число посредством деликатно ръководство на инфраструктурните вложения, усъвършенстване на държавната претовареност и данъчните разноски, както и продължение на пенсионните промени. В този подтекст МВФ предизвиква управляващите да продължат своите проекти за създаване на средносрочни рамки за ръководство на бюджета и обществените вложения.

Черна гора ускори банковия си контрол, в това число посредством основаването на контролен комитет. Страната обаче би трябвало и да продължи с надзора, учреден на риска. Когато е целесъобразно, е належащо и въвеждането на макропруденциални ограничения, хармонизиране на банковото законодателство с директивите на Европейски Съюз, както и завършването на прегледа на качеството на активите. Това би трябвало да стане до края на 2020 година, допълват от МВФ.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР