През последните две седмици филиалът на Ислямска държава (ДАЕШ) в

...
През последните две седмици филиалът на Ислямска държава (ДАЕШ) в
Коментари Харесай

ДАЕШ пое отговорност за серия атаки в Афганистан

През последните две седмици филиалът на " Ислямска страна " (ДАЕШ) в Афганистан пое отговорност . Това породи опасения за нова, жестока борба сред ДАЕШ и талибаните.

Атаките включват бомбардировките на гимназия в столицата Кабул и джамии в Северен Афганистан, ориентирани към шиити и суфи мюсюлмани, като данни от лечебни заведения сочат, че минимум 100 души са били убити.

Това оповестява The New York Times.

Филиалът, прочут като " Хорасан ", е основан през 2015 година от разочаровани пакистански талибански бойци. Те считат мюсюлманите шиити и суфи за еретици и не имат вяра, че талибаните са задоволително строги. Преди талибаните да поемат контрола над Афганистан предишния август, множеството бойци бяха в Източен Афганистан и няколко водачи бяха убити по време на въздушни удари на Съединени американски щати и нападения на афганистански командоси.
 Съединени американски щати оставили военно съоръжение за 7 милиарда $ в Афганистан
Съединени американски щати оставили военно съоръжение за 7 милиарда $ в Афганистан

След изтеглянето си от страната през август 2021 година

След като талибаните започнаха да изпразват пандизите в Афганистан, клонът на ДАЕШ ускори редиците си, сподели Мисията на Организация на обединените нации в Афганистан, като броят на бойците се удвои. Днес има членове на ISIS-K в съвсем всяка от 34-те провинции на Афганистан и те направиха десетки офанзиви в края на 2021 година в цялата страна, убивайки близо 100 талибански бойци.

Талибаните настояват, че " Хорасан " не съставлява опасност за сигурността на Афганистан.

Но Майкъл Кугелман, заместник-директор на програмата за Азия в мозъчния концерн Wilson Center, съобщи пред Times, че филиалът е " резистентен. Той оцеля години на въздушни удари от силите на НАТО и наземни интервенции на талибаните по време на протеста им. Сега след завладяването на талибаните и напускането на Съединени американски щати, ДАЕШ се оказа още по-силна. "
 33 убити при гърмеж в джамия в Афганистан
33 убити при гърмеж в джамия в Афганистан

Напрежението продължава
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР