През последните двадесет години са измрели повече от половината пчели,

...
През последните двадесет години са измрели повече от половината пчели,
Коментари Харесай

Пчелите на планетата измират мистериозно

През последните двадесет години са измрели повече от половината пчели, които съществуват на планетата, настояват английски учени. Заради загадъчен феномен, прочут като „ гибелта на пчелните фамилии ”, числеността на крилатите труженички внезапно понижава.

Медоносните пчели, които са едни от най-сложните същества на планетата ни, са наложителна част от системата на опрашване на дърветата и зреенето на плодовете.

Смята се, че пчелите са може би най-древните създания на Земята, защото съществуват над 110 милиона години. Едва преди няколко хиляди години обаче хората са разбрали какъв брой огромен е капацитетът на пчелите.

Древните маи са били измежду първите, които са почнали да употребяват труда на пчелите за себе си. Шаманите на античните маи са почитали пчелите и са вярвали, че всяка от тях има душа.

 Пчели

Изследванията на учените са удостоверили интуитивното почитание на античните към пчелния разсъдък. Носителята на Нобелова премия Карл Фон Фриш посветил целия си живот на разшифроването на общуването на пчелите.

Той открил, че до момента в който танцуват, пчелите оповестяват, въпреки и в цялостна мрачевина, за точното местоположение на нектара, водата, дървесните смоли, прашеца и друга значима информация.

Той разкрил, че пчелите могат да броят до пет, а с цел да ги научат, хората просто би трябвало да провеждат храненето им в избрани интервали от деня. Пчелите имат прелестна памет, усещат времето и пространството, а за ориентири употребяват дърветата, скалите и постройките.

При осъществяване на ежедневните си обвързване пчелите разчитат на обонянието си – главите им са снабдени с две антени, които могат да одобряват до три хиляди разнообразни сигнали. Пчелите разграничават над 170 миризми в дивата природа.

Пчелите имат аналогия с хората – те обичат да танцуват и да пътешестват, обичат захар, кофеин и никотин, както и цветя. Пчелите могат елементарно да изместят кучетата, които се употребяват за разкриване на опиати.

Служебните кучета са прави в 71 % от случаите, а опитите с пчели демонстрират, че те разпознават дрогата в 98 % от случаите. И в случай че с кучето би трябвало дасе работи месеци и години, то образованието на една пчела за тази работа лишава 10 минути.

Пчелите могат да открият взривни субстанции и опиати даже в наличието на мощно ароматни субстанции като парфюми, моторни масла и даже спрей против инсекти.

Пчели, към които е закрепен миничип, могат да откриват противопехотни мини. Докато пчелата лети над мината, електростатичният заряд от микрочипа реагира на един от съставените елементи в мината. Противопехотните мини осакатяват 22 000 души годишно, най-вече деца.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР