През последните два века населението на Земята е нараснало в

...
През последните два века населението на Земята е нараснало в
Коментари Харесай

Защо населението на Земята никога няма да стане 9 милиарда

През последните два века популацията на Земята е повишено в геометрична градация – от към 1 милиарда през 1800 година до над 8 милиарда през днешния ден

Но такова бързо увеличение числеността на популацията основава натоварване за ресурсите и екосистемата на планетата. Това може да докара до така наречен „ промяна в числеността на популацията “ още през този век.

Изследване, извършено от попупационния еколог Уилям Риз от Университета на Британска Колумбия , предизвестява, че актуалните темпове на ползване на запаси не са устойчиви и че нашите естествени човешки пристрастености затрудняват решаването на казуса. Според Риз Homo sapiens е еволюирал в посока експоненциално размножаване, географска агресия и ползване на всички налични запаси.

Ученият акцентира, че хората са не запомнили, че към момента сме подложени на процесите на натурален тим

Че нашето краткосрочно мислене, което ни е пособие в предишното, ни кара да използваме колкото се може повече, когато ресурсите са налични. А това води до замърсяване на околната среда.

Макар че изменението на климата е забележим признак на натоварването, което нашата планета изпитва, Риз твърди, че това е единствено част от въпроса за преразхода на запаси. Нашата взаимозависимост от изкопаемите горива задълбочава проблемите. Преходът на възобновими източници на сила, самичък по себе си, ще реши главната задача на експоненциалния растеж на популацията и може даже да спомогне за по-нататъшен растеж на потреблението. Главният въпрос е ще може ли техническият напредък да навакса с растящите ни потребности. Ако ли не, както предизвестява проучването, дефицитът на продоволствия, неустойчивостта на средата на обитание, войните и заболяванията ще стартират да се отразяват на числеността на популацията.

Риз счита, че решаването на проблемите с „ преразхода “ има основно значение

Така ще можем по едно и също време да понижим признаците на преразход и да минимизираме риска от промяна в числеността на популацията . Неустойчивият растеж на популацията на Земята съставлява сериозна опасност за нашата планета и за цивилизацията. Трябва да се вземат незабавни ограничения за понижаване на потреблението, създаването на устойчиви решения и обезпечаването на дълготрайното здраве на Земята.

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР